Категории раздела

Бизнес [41]
Здоровье [6]
Житейские истории [15]
История современности [15]
Культура [31]
Образование [25]
Общество [138]
Спорт [7]
Экономика [53]
Другие новости [1979]
Депутатская деятельность [7]
Правопорядок [57]
Духовная жизнь [6]
Официальные документы [62]

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всього відповідей: 81

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Главная » 2013 » Листопад » 18 » АКТУАЛЬНЕ ІНТЕРВ’Ю
15:32
АКТУАЛЬНЕ ІНТЕРВ’Ю

Аграрії Олександрівщини –

від старту до фінішу

Сільськогосподарський рік практично завершено, час підводити підсумки. Розповісти з якими результатами праці прийшли сільгоспвиробники району до свого свята ми попрохали начальника управління АПР  райдержадміністрації Миколу Васильовича Мощиця.


- Миколо Васильовичу, розкажіть, будь-ласка, детальніше про показники роботи селян у галузях рослинництва та тваринництва.

- В нашому районі в обробітку знаходиться 38 тис. 512 га ріллі, основна ії частина обробляється сільгосппідприємствами, а 5195 га – фермерськими господарствами.

Цьогоріч нашими  землеробами зерновими культурами було  засіяно 21168 га, що становить 54,9% до ріллі (по області 51,2%). Хочеться відзначити, що валовий намолот зерна перевищив показник минулого року на 29 тис. тонн і склав 59790 тонн або 28,2 ц/га.

Детальніше зупинюсь на основних культурах – валовий збір пшениці – 44600 тонн при продуктивності гектару – 33,1 цнт., намолот соняшнику – 18082 тонни, середня урожайність – 17,3 цнт/га.

Одразу зазначу, що у зв’язку з перепрофілюванням виробництва у ТОВ «Олександрівка-Агро» за 10 міс. п.р. у районі відбулося зменшення поголів’я ВРХ – на 700 голів та свиней –  на 800 голів. Але втішає той факт, що ми маємо певну тенденцію до поступового нарощування обсягів цієї галузі і вже в наступному році ситуація має стабілізуватися.

Про це свідчать і темпи нарощення свинарства у СТОВ «Маяк», і добрі показники по виходу та збереженню молодняка ВРХ у СТОВ «Лощанське», а валовий надій молока на одну фуражну корову за 10 міс. по району досяг цифри 3200 л., у СТОВ «Золоті Пруди» – 3300 л. На сьогодні тваринниками району заготовлено достатню кількість кормів для проведення повноцінної зимівлі.

Відзначу і такий факт. Бджолярами району зібрано понад 7 тонн корисного продукту – меду.

Всі ці чинники і дозволили виконати цьогорічну  районну Програму на 103,2 відсотки. А щодо коштів, то за реалізацію виробленої продукції сільгоспвиробниками району планується отримати 120-125 млн. грн.

- Роботи без труднощів не буває. З якими проблемами довелося зіткнутися нашим трударям в ході аграрного року?

- Як ви помітили, нинішній рік був дуже успішним для наших виробників зерна, проте разом з цією радістю прийшла і тривога – різке падіння цін на всі види урожаю, що, звісно, вплине на рентабельність аграрного виробництва. За думками експертів, навіть, існує можливість не перекрити скрутних фінансових результатів 2008 року. Суттєво вдарили по бюджетам аграріїв і дощова погода у серпні, вересні поточного року. Нам дуже тяжко, і Уряд просто повинен йти нам назустріч у врегулюванні цінової політики на нашу продукцію, адже тільки аграріі Олександрівщини взяли у цьому році кредитів на суму до 5,4 млн. грн., а їх потрібно повертати, причому з відсотками, які становлять від 18 до 23…

Наведу ще один приклад. На сторінках «районки» ми розповідали про можливість отримання від держави населенню дотації за утримання молодняка ВРХ.

За 5 міс. п.р. до управління звернулося 301 фізична особа, які надали документи на дотацію 653 голів, на що було нарахована дотація на суму 277 тис. 500 грн. Але, на жаль, до теперішнього часу дотація не виплачена, а люди сподівалися…

З метою удосконалення ситуації спеціалістами нашого управління були відправлені пропозиції народним депутатам Верховної Ради України про відмову від незрозумілих виплат за здане молоко, утримання молодняка ВРХ, доїльних апаратів та введення дотації за утримання корів для підприємств та фізичних осіб.

Сільське господарство наразі – це єдиний сектор вітчизняної економіки, який має тренд до зростання, але якщо не змінити ставлення до нього, платити сільськогосподарські податки просто буде нікому…

- Остання Ваша фраза, Миколо Васильовичу, підводить нас до наступного питання – як орендарі розраховуються за паї з орендодавцями?

- На Олександрівщині, станом на 01.11. 2013 р., середній відсоток виплати за оренду землі становить 3,1% від вартості земельного паю. При плані 23,060 млн. грн. на цю дату виплачено 64,3% від запланованого. До речі, багато хто з наших земляків бажає отримати виплати не продукцією, а грошовою готівкою. І на сьогодні відсоток подібних виплат становить 40%.

- Життя не зупинити, не за горами рік наступний, що на Вашу думку принесе він нашим трударям?

- Слід сказати, що незважаючи на несприятливі погодні умови цієї осені, хліборобам району вдалося перевищити заплановані показники щодо посіву озимини – ця площа становить 13241 га або 107,8% до Програми. Причому з висіяних 3331 тонн насіння 23% становить еліта та супереліта. Внесено до 1000 тонн добрив. Сподіваюся, що гідна праця сівачів фундаменту врожаю-2014 принесе плідні здобутки.

Станом на 10.11.2013 р. проведено і 76% зяблевого обробітку грунту.

Тут у нагоді землеробам стає нова техніка, адже тільки за останні три роки у районі придбано вітчизняної, зарубіжної техніки та сільгоспінвентарю на суму понад 34 млн. грн.

Час не стоїть на місці, він просто вимагає новацій. Так,  у минулому та поточному році у районі почали функціонувати два переробних підприємства – у ПП «Лактус» (директор П.М. Стукал) по виробництву круп в асортименті та у ПрАТ «Райське» (директор В.В. Суходольський), де виготовлюють високоякісні соки. Продукція є конкурентноспроможною і, без перебільшення, відповідає європейським стандартам.

Відзначу і ще одне підприємство – Олександрівське ТОВ «Інкубаторне підприємство», завдяки стабільній праці колективу якого в цьому році, як в районі, так і за його межами реалізовано молодняка птиці близько 113  тисяч голів. Справді, ефективний результат поєднує кваліфікація, любов до своєї роботи і напружена праця.

- За сухими цифрами стоїть безперервна і звитяжна праця людей. Миколо Васильовичу, хто з колективів та працівників заслуговує бути визнаним найкращим?

- Ми віддаємо шану всім трударям ланів та ферм без винятку. А на районному святі, яке відбудеться 15 листопада п.р. будуть названі переможці районного змагання серед трудових колективів за 2013 рік.

Ними стали – «Краще сільськогосподарське підприємство Олександрівського району у 2013 р.» – СТОВ «Золоті Пруди», директор Володимир Олександрович Бевз;

- «Краще сільськогосподарське підприємство Олександрівського району у галузі землеробства» – СТОВ «Маяк», директор Микола Григорович Пантєлєєв;

- «Краще сільськогосподарське підприємство Олександрівського району у галузі тваринництва», – СТОВ «Лощанське»,   директор Леонід Іванович Ставицький;

- «Краще фермерське господарство Олександрівського району» – СФГ «Вибір», директор Віталій Борисович Полонський.

Почесними Грамотами та цінними дарунками будуть нагороджені 25 переможців у номінації «Кращий працівник сільськогосподарського виробництва у 2013 р.».

Приємно відзначити, що працелюбність наших земляків була вшанована і на обласному рівні – Подякою Донецької обласної ради нагороджений Анатолій Миколайович Гутник, комбайнер СТОВ «Світоч», Грамотою обласної ради відзначено Надію Миколаївну Атосіну, доярку СТОВ «Лощанське», Подякою обласної державної адміністрації вшановано Володимира Павловича Хлистуна, комбайнера СТОВ «Золоті Пруди».

Вітаємо переможців і бажаємо їм нових трудових успіхів, добробуту та злагоди!

- Спасибі Вам, Миколо Васильовичу, за змістовну бесіду, зі святом!

Інтерв’ю провела Т. Алієва

Категория: Экономика | Просмотров: 833 | Добавил: Редакция | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Вход на сайт

Поиск

Календарь

«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архив записей

Друзья сайта

  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz