Категории раздела

Бизнес [41]
Здоровье [6]
Житейские истории [15]
История современности [15]
Культура [31]
Образование [25]
Общество [138]
Спорт [7]
Экономика [53]
Другие новости [1979]
Депутатская деятельность [7]
Правопорядок [57]
Духовная жизнь [6]
Официальные документы [62]

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всього відповідей: 81

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Главная » 2019 » Грудень » 17 » До відома
11:18
До відома

Відновлення втрачених паспортних документів для мешканців непідконтрольної Уряду України території

Надзвичайно актуальною для населення,постраждалого внаслідок збройного конфлікту на Сході України, є проблема відновлення втрачених паспортних документів.До організацій, які займаються наданням безоплатної правової допомоги, надходить багато звернень від осіб, які з різних причин втратили паспорт. У деяких він згорів разом із житлом під час обстрілів, у інших – його було відібрано, пошкодженоабо загублено. Проте всі, хто з тієї або іншої причини втратилицей документ, стикаються з проблемою встановлення особи як однієї з передумов отримання нового паспорта.

Які документи необхідно надати для отримання паспорта замість втраченого/ викраденого?

Згідно з чинним законодавством, для оформлення паспорта замість втраченого або викраденого особа подає до територіального органу Державної міграційної служби (ДМС) України такі документи:

1) заяву встановленого Міністерством внутрішніх справ (МВС) України зразка про втрату або викрадення паспорта зразка 1994 року;

2) витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань (у разі викрадення паспорта на території України);

3) довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (для внутрішньо переміщених осіб (ВПО));

4) рішення суду про встановлення особи (для осіб, яких не було встановлено за результатами проведення процедури встановлення особи);

5) документи, що підтверджують сплату адміністративного збору, або оригінал документа про звільнення від його сплати;

6) документи, що підтверджують відомості для внесення додаткової змінної інформації до безконтактного електронного носія та паспорта (за наявності таких документів):

про місце проживання̶ довідку органу реєстрації встановленого зразка;

про народження дітей̶ свідоцтва про народження дітей;

про шлюб і розірвання шлюбу̶свідоцтво про шлюб, свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили, або виданий компетентними органами іноземної держави документ, який згідно з її національним законодавством підтверджує відповідний факт;

про зміну імені̶ свідоцтво про зміну імені, свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили, або виданий компетентними органами іноземної держави документ, який згідно з її національним законодавством підтверджує відповідний факт;

довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків або повідомлення про відмову від його прийняття.

Після прийняття до розгляду заяви та доданих до неї документів працівник територіального органу/територіального підрозділу ДМС здійснює заходи з ідентифікації особи, на ім’я якої оформлюється паспорт.

Ідентифікація особи, на ім’я якої оформлюється паспорт у зв’язку з поданням заяви про втрату паспорта і стосовно якої відсутня інформація в базах даних Єдиного державного демографічного реєстру, здійснюється відповідно до наявних державних та єдиних реєстрів, інших інформаційних баз, що перебувають у власності держави або підприємств, установ та організацій.

Рішення про оформлення паспорта приймається територіальним органом/територіальним підрозділом ДМС за результатами ідентифікації особи та перевірки факту належності особи до громадянства України (у разі оформлення паспорта вперше із застосуванням засобів Єдиного державного демографічного реєстру).

Рекомендації Норвезької ради у справах біженцівдля осіб, які проживають на непідконтрольній Уряду України території та мають проблеми з отриманнямнового паспорта замість втраченого:

У разі відсутності довідки ВПО, із заявою про отримання паспорта необхідно звертатися до відділення ДМС тієї області, де особу було зареєстровано. Наприклад, якщо особа одержала паспорт у м.Луганськ, та останнє місце реєстрації було в тому ж місті, то звертатися необхіднодо відділення ДМСу Луганській області.

Проведення встановлення особи. У разі, якщо особа отримувала паспорт на непідконтрольній Уряду України території та після запровадження Єдиного державного демографічного реєстру не отримувала паспорт громадянина України для виїзду за кордон (або інший документ, відповідно до Закону України «Про єдиний державний демографічний реєстр» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/5492-17),для її ідентифікації потрібні інші документи, які б дали змогу ідентифікувати особу. Перелік таких документів не передбачено законодавством, яке регулює отримання паспортної документації.Проте, враховуючи практику вирішення схожих справта з огляду на положення статті 43 Закону України «Про нотаріат»(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3425-12),до переліку необхідних документів можливо віднести:

водійське посвідчення;

військовий квиток;

посвідчення про приписку до призовної дільниці;

пенсійне посвідчення;

студентський квиток;

службове посвідчення;

посвідчення  особи  з  інвалідністю  чи  учасника Другої світової війни;

посвідчення,  видане  за  місцем  роботи  фізичної особи (за наявності фото та печатки організації, та за умови, що воно видано легітимними організаціями). 

У багатьох випадках особи, яківтратили паспорт,не мають інших документів, що  могли б їх ідентифікувати. У цьому разі для ідентифікації особи необхідно забезпечити наявність свідків (як мінімум двох).

Свідками можуть бути родичі особи,за умови підтвердження родинного зв'язку, або її сусіди.Якщо свідки отримували паспорт на території, яка зараз є непідконтрольною Уряду України, то вони також мають пройти процедуру ідентифікації.

Якщо  неможливо ідентифікувати особу через відсутність відомостей про неї в реєстрах, відсутності інших документів, за якими можливо було б провести ідентифікацію, відсутності свідків,приймається рішення про відмову в оформленні паспорта.Заявникаінформуютьпро необхідність встановлення особи за рішенням суду про встановлення факту, що має юридичне значення, для видачі документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України.

При встановленні особи необхідно також встановити реквізити втраченого/ вкраденого паспорта. Ідентифікація особи без встановлення реквізитів втраченого/ вкраденого паспорта не допускається, а рішення про його видачу не приймається. Це пов’язано з вимогою визнання недійсним попереднього паспорта як умови для видачі нового.Для отримання реквізитів втраченого/вкраденого паспорта територіальні підрозділи ДМС здійснюють запити до наявних реєстрів, організацій, установ, але непоодинокими є випадки, коли такі запити не дають результату. Особа також може надати всі наявні в неї відомості для встановлення реквізитів втраченого/вкраденого документа. Це можуть бути копія паспорта, домова книга, поквартирна картка, особовий листок з обліку кадрів, свідоцтво про народження з відміткою про видачу паспорта, рішення суду тощо.

Консультацію та правову допомогу з питань, пов’язаних з відновленням втрачених паспортних документів, можна отримати в центрах правової допомоги Норвезької ради у справах біженців у мм. Сєвєродонецьк, Краматорськ, Курахове та смт Станиця Луганська або за телефоном «гарячої» лінії: 0 800 302 007 (безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).

Інформування, консультування і правова допомога на Facebook: https://www.facebook.com/ua.nrc.no/

Усі послуги Норвезької ради у справах біженців надаються безкоштовно.

Цю публікацію було підготовлено за підтримки Європейського Союзу. За зміст публікації відповідальність несе виключно Норвезька рада у справах біженців, та вона жодною мірою не відображає офіційну точку зору Європейського Союзу.

Категория: Общество | Просмотров: 433 | Добавил: Редакция | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Вход на сайт

Поиск

Календарь

«  Грудень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архив записей

Друзья сайта

  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz