Категории раздела

Бизнес [41]
Здоровье [6]
Житейские истории [15]
История современности [15]
Культура [31]
Образование [25]
Общество [138]
Спорт [7]
Экономика [53]
Другие новости [1979]
Депутатская деятельность [7]
Правопорядок [57]
Духовная жизнь [6]
Официальные документы [62]

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всього відповідей: 81

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Главная » 2020 » Березень » 27 » ДФС інформує
11:48
ДФС інформує

Кампанія "Декларування 2020": фахівці податкової служби відповідали на запитання

З початку 2020 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2019 року.

Сьогодні головний державний інспектор Добропільської ДПІ  Покровсько – Добропільського управління Головного управління ДПС у Донецькій області Олена Сузіна провела сеанс телефонного зв'язку "гаряча лінія" на тему декларування.

Наводимо найактуальніші питання, які обговорювались під час сеансу телефонного зв'язку

1. Куди подається річна податкова декларація, якщо фізична особа прописана в одному місці, а дохід отримує в іншому?

Податкова декларація подається за звітний період в установлені строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків (п. 49.1 ст. 49 Податкового кодексу).

Податковою адресою платника податків – фізичною особою визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків в контролюючому органі.

Платник податків – фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси (п. 45.1 ст. 45 ПКУ).

Отже, платник податків, який зобов’язаний або має право надати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але на той час проживає не за місцем реєстрації (прописки), а в іншому місці, то він має подати декларацію до податкового органу за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними.

2. Якщо квартира здається в оренду. Чи необхідно подавати декларацію?

Якщо орендар є фізичноб особою, яка не є суб’єктом господарювання, особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку – орендодавець.

Громадянин, який отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, зобов'язаний подати податкову декларацію за підсумками звітного податкового року (п.п. 170.1.5 ст. 170 Податкового кодексу).

Особою, яка не є податковим агентом, вважається нерезидент або фізична особа, яка не має статусу суб'єкта підприємницької діяльності або не є особою, що провадить незалежну професійну діяльність.

Таким чином громадяни, які отримували протягом 2019 року доходи не від податкових агентів, зокрема, доходи від надання в оренду нерухомого чи рухомого майна, зобов’язані не пізніше 30 квітня 2020 року надати податкову декларацію про майновий стан і доходи.

3. Чи подавати декларацію у разі продажу квартири, яка була отримана у спадщину?

Дохід, отриманий платником податку від продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Однак умова щодо перебування такого майна у власності понад три роки не розповсюджується на майно, отримане платником у спадщину (п. 172.1 ст. 172 Податкового кодексу).

Отже, дохід, отриманий від продажу квартири, яку отримано у спадщину, навіть якщо квартира перебуває у власності менше трьох років, не оподатковується.

Якщо за операцією купівлі-продажу одного з об’єктів нерухомого майна, не виникає обов’язку щодо сплати податку, то подавати річну декларацію про майновий стан і доходи у такому випадку не потрібно.

4. Чи можна включати до податкової знижки оплату вартості послуг на лікування та придбання ліків?

 До переліку витрат, які включаються до податкової знижки, відповідно п.п.166.3.4 ст. 166 Податкового кодексу України, включається, зокрема, сума коштів, сплачених на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з лікування такого платника податку або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, у тому числі для придбання ліків.

При цьому, зазначена норма набирає чинності з 1 січня року, наступного за роком, у якому набере чинність закон про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування (п. 1 розд. ХІХ ПКУ).

Наразі закон про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування чинності не прийнятий, тому податкова знижка за витратами, понесеними платником на користь закладів охорони здоров’я для компенсації вартості платних послуг з його лікування або лікування члена сім’ї першого ступеня споріднення, за наслідками 2019 року не надається.

5. Чи необхідно фізичній особі подавати декларацію, якщо отримано дохід від продажу одного легкового автомобіля?

Дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного (податкового) року одного з об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда, не підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб (п. 173.2 ст. 173 ПКУ).

Тобто, якщо фізична особа отримала дохід від продажу протягом звітного (податкового) року одного легкового автомобіля, то такий дохід не оподатковується.

Отже у фізичної особи не виникає обов’язку щодо сплати податку і подавати річну декларацію про майновий стан і доходи у такому випадку не потрібно.

6. Хто має подати декларацію про майновий стан і доходи?

Кампанія декларування доходів проходить кожного року і передбачає подання річної податкової декларації про майновий стан і доходи та визначення податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб і військового збору.

Громадяни, які подають податкові декларації розподіляються на дві категорії:

- особи, які зобов’язані подати річну декларацію;

- та особи, які мають право подати декларацію з метою отримання податкової знижки.

В обов’язковому порядку мають подавати декларацію громадяни, які отримували доходи не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи).

До таких доходів відносяться, зокрема:

- доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам, які не є суб’єктами господарювання;

- успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення;

- доходи від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування. До таких доходів відноситься, зокрема: - дохід у вигляді  основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, якщо його сума перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року (у 2019 році - 1043,25 грн);

- інвестиційні доходи;

- доходи з іноземних джерел;

- доходи у вигляді нецільової благодійної допомоги, якщо її загальна сума перевищує у 2019 році - 2690 грн.;

- доходи від продажу власної продукції тваринництва, якщо сума сукупно за рік перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року (у 2019 році – 208 650 грн.);

- доходи від продажу власної сільськогосподарської продукції у разі якщо розмір земельних ділянок перевищує 2 га;

- інші випадки передбачені Податковим кодексом.

Крім обов’язку щодо подання декларації, фізичні особи  мають право подати декларацію з метою отримання податкової знижки.

Декларація подається за формою, затвердженою наказом МФУ від 02.10.2015 №859 (у редакції від 25.04.2019 №177).

7. Чи можна подати декларацію про майновий стан і доходи дистанційно?

Платник податків може обрати зручний для себе спосіб подачі податкової декларації про майновий стан і доходи:

- особисто або уповноваженою на це особою;

- надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

- засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

При направленні декларації засобами електронного зв’язку можна скористатися електронним сервісом в Електронному кабінеті.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Для цього необхідно отримати у будь-якому Акредитованому центрі електронний цифровий підпис та авторизуватись в електронному кабінеті.

З переліком Акредитованих центрів можна ознайомитися у відкритій частині Електронного кабінету.

При складанні декларації в Електронному кабінеті платника здійснюється часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб та відомостей про об’єкти нерухомого  чи рухомого майна. Декларація подається за формою, затвердженою наказом МФУ від 02.10.2015 №859 (у редакції від 25.04.2019 №177).

Покровсько – Добропільське управління ГУ ДПС у Донецькій області

 

Категория: Другие новости | Просмотров: 217 | Добавил: Редакция | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Вход на сайт

Поиск

Календарь

«  Березень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архив записей

Друзья сайта

  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz