Категории раздела

Бизнес [41]
Здоровье [6]
Житейские истории [15]
История современности [15]
Культура [31]
Образование [25]
Общество [138]
Спорт [7]
Экономика [53]
Другие новости [1979]
Депутатская деятельность [7]
Правопорядок [57]
Духовная жизнь [6]
Официальные документы [62]

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всього відповідей: 81

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Главная » 2013 » Червень » 12 » ЗАЛЕЖНІСТЬ ПЕНСІЇ ВІД СТРАХОВОГО СТАЖУ ТА ЗАРПЛАТИ.
11:09
ЗАЛЕЖНІСТЬ ПЕНСІЇ ВІД СТРАХОВОГО СТАЖУ ТА ЗАРПЛАТИ.

Життя повне несподіванок і в зв’язку з цим доволі цікавою буде тема щодо економічних та соціальних переваг отримання легальних доходів та сплати внесків до Пенсійного фонду.  

Відповідно до чинного законодавства право громадян на соціальний захист у нашій державі гарантується загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням за рахунок сплати єдиного внеску громадянами, підприємствами, установами й організаціями.   

Розмір пенсії залежить від величини страхового стажу і розміру заробітної плати, з якої сплачувалися страхові внески в Пенсійний фонд України. В страховий стаж для обчислення розміру пенсії включаються періоди, за які щомісяця і у повному обсязі сплачені страхові внески в Пенсійний фонд у сумі не менше мінімального страхового внеску, обчисленого з  мінімальної заробітної плати. (До відома: мінімальний страховий внесок становить з 1 січня 2013 року – 398 грн. 01 коп.; з 1 грудня 2013 року – 422 грн. 65 коп).

Та не завжди суми заробітної плати, які  в ході приватної бесіди ви обговорюєте зі своїм керівником при прийомі на роботу або отримуєте «на руки», співпадають зі звітами, котрі ваша бухгалтерія надає до органу Пенсійного фонду. Справа в тому, що тільки при отриманні офіційно оформленної заробітної плати не менше законодавчовстановленного мінімального розміру та сплаті страхувальником внесків до Пенсійного фонду вам буде зараховано стаж за цілий місяць. Погоджуючись на оплату 0,5 ставки мінімальної заробітної плати, ви зменшуєте свій стаж рівно на половину, а повністю отримуючи заробітну плату в «конверті», зовсім позбавляєте себе «страхового стажу».

Парадокс нашого життя полягає в тому, що нерідко за межею бідності і соціальної незахищеності виявляється навіть працююча людина. Чимало роботодавців просто ігнорують гарантований рівень мінімальної заробітної плати і змушують своїх найманих робітників працювати на невелику зарплату, часом зовсім не декларуючи оплату їхньої роботи. Бажаючи уникнути зайвих, на їхню думку, витрат, видають працівникам зарплату готівкою. У цьому випадку мова йде про «тіньові» заробітки, з яких не збираються податки і не  робляться відрахування в Пенсійний фонд. В результаті, погодившись на одержання зарплати в «конвертах», багато людей не задумуються, що свідомо обкрадають самі себе.

Управління Пенсійного фонду в Олександрівському районі повідомляє, що згідно звітності платників єдиного внеску за лютий 2013 року офіційно 405 працівників живуть на мінімальну зарплату у розмірі 1147грн, а то і нижче, а це кожен шостий офіційно працевлаштований громадянин. Давайте не будемо себе обманювати: щонайменше половина, а то й дві третини з них реально отримують «у конверті» більше. Дуже важливо, щоб працівники одержували заробітну плату не в «конвертах», а офіційно, тому що саме в цьому випадку найманий робітник може відчувати себе захищеним, а бюджет Пенсійного фонду буде мати стабільні надходження для своєчасного фінансування пенсійних виплат.

Своєчасна й повна сплата платежів у Пенсійний фонд України, а також забезпечення заробітною платою працівників не менше мінімальних соціальних стандартів – це обов’язок кожного роботодавця щодо соціального захисту своїх працівників. Головна ж мета, заради якої ведеться боротьба із зарплатою « у конверті» - перспектива впровадження другого рівня пенсійного забезпечення, принцип якого такий: яку суму людина накопичила, виплачуючи зі своєї зарплати соціальний внесок, таку пенсію і отримає у майбутньому. Накопичувальне страхування буде стимулювати людей вимагати у роботодавця більш високу «білу» зарплату, шукати високооплачувану роботу, працювати ефективніше. Адже чим більша офіційна зарплата і внесок, тим вища пенсія. Таким чином, люди зможуть самостійно подбати про до­даткові доходи у старості.

Нелегальна праця і зарплата «у конверті» - це прямий шлях до старості у злиднях. Пояснення просте: відсутність відрахувань до фондів соціального страхування - це, у кращому випадку, майбутня мінімальна пенсія, а то й соціальна допомога. Також через нелегальний статус працівник обмежує себе у доступі до соціальних гарантій, не може оформити лікарняний, піти у законну відпустку тощо.

Шановні громадяни, задумайтеся над своїм майбутнім, заздалегідь подбайте про гідний розмір вашої пенсії! 

 

Начальник відділу обліку та звітності,

інформаційного забезпечення та контролю

за надходженням доходів                                                           Васильєва Л.В.

Категория: Общество | Просмотров: 1043 | Добавил: Редакция | Теги: Пенсійний фонд України | Рейтинг: 5.0/2
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Вход на сайт

Поиск

Календарь

«  Червень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Архив записей

Друзья сайта

  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz