Категории раздела

Бизнес [41]
Здоровье [6]
Житейские истории [15]
История современности [15]
Культура [31]
Образование [25]
Общество [138]
Спорт [7]
Экономика [53]
Другие новости [1979]
Депутатская деятельность [7]
Правопорядок [57]
Духовная жизнь [6]
Официальные документы [62]

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всього відповідей: 81

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Главная » 2014 » Травень » 16 » Святкування Дня Перемоги на Олександрівщині
10:29
Святкування Дня Перемоги на Олександрівщині

Смак незабутній Перемоги

лунає досі у серцях!

Знову Вічний вогонь

Обпікає серця,

Знову спогад далекий

Приносить неспокій,

Та дорогам воєнним

Немає кінця,

Бо приходять до вас

Побратими крізь роки…

Квітучий травень з першими теплими днинами стукає у душі всіх небайдужих людей, несучи на своїх крилах святий для нас день – День Великої Перемоги Народу-Велетня у одній з найстрашніших в історії людства війні – Другій світовій…

Здається, матінка-природа заздалегідь готується до урочистої зустрічі знаменної події, вбираючи все живе навкруги у свіжі шати, ніби підбадьорюючи своїх дітей – час згадати Героїв Вічності – ветеранів-переможців. Ретельно готувалися до чергової зустрічі 69-ї річниці і мешканці Олександрівщини, адже святкові заходи на нашій маленькій Батьківщині розпочалися за кілька днів до офіційно встановленої дати – 9 травня…

Погляд

у вічність.

…Страшні криваві бої вирували на території Олександрівщини у далекі зимові дні 1942 року – Барвінківсько-Лозовська наступальна операція стала однією з перших, коли Червона Армія нанесла вагомий удар по гітлерівцям.

Але і людські втрати у лавах наших бійців були величезними.

…І як відлуння тих  часів, наприкінці минулого року, весь наш край облетіла звістка – на території Спасько-Михайлівської сільської ради знайдено останки 115 радянських воїнів, котрі полягли, захищаючи майбуття кожного з нині живих.

Завдяки зусиллям пошукового загону «Плацдарм» особистості 13 з солдат були встановлені. Велике сприяння у ході  робіт надали пошуковцям і місцеві мешканці на чолі з директором ТОВ «Маяк» Миколою Григоровичом Пантелєєвим та Спасько-Михайлівським сільським головою Анатолієм Михайловичем Колоском. А коли через «районку» на всю Олександрівщину пролунав заклик щодо збору коштів на урочисте перепоховання визволителів, байдужим не залишився практично ніхто…

І ось 7 травня поточного року в центрі села Спасько-Михайлівки зібралися люди, щоб віддати  данину пам’яті героям – урочисто провести воїнів до місця їхнього вічного притулку – рідної освяченої землі. Причому, провести бійців Червоної Армії в останній путь прибули не тільки місцеві мешканці – приїхали сюди і численні гості з сусідніх районів та областей.

Перед присутніми виступили голова райдержадміністрації Олексій Анатолійович Бабешко, голова районної ради Федір Іванович Мороз, Спасько-Михайлівський сільський голова Анатолій Михайлович Колосок, архіваріус Донецького обласного пошукового загону «Плацдарм» Олександр Леонідович Мальцев, директор ТОВ «Маяк» Микола Григорович Пантелєєв, голова ветеранської організації міста Білозерське Микола Тимофійович Швед, голова Донецької обласної організації ветеранів ПДВ «Союз десантників» Сергій Андрійович Власенко, правнука загиблого воїна – Петра Григоровича Сосюри – Олена Володимирівна. 

Відлунням одізвалися у серцях учасників мітингу-реквієму і щирі слова молитви, проголошеної Благочинним Олександрівського району, протоієреєм Романом під час проведення Панахиди по загиблим.

Чисті сльози блищали на очах у людей різних поколінь, присутніх на цьому заході, і ми попросили їх поділитися своїми враженнями.

Микола Тимофійович Швед, м. Білозерське: «Всім олександрівцям я хочу передати палкий привіт і привітання з нагоди свята Великої Перемоги від п’ятитисячної армії наших ветеранів з міста Білозерське.

Сам місцевий уродженець, я просто не міг не приїхати сюди, щоб віддати останній уклін простим солдатам, котрі ціною власного життя захистили прийдешні покоління від фашизму. Хочу додати свої найкращі враження від упорядкованості та чистоти, котра підтримується громадою як на місцях поховання воїнів, так і навкруги…».

Марія Миколаївна Яблучанська, дружина інваліда ВВВ: «Душевна подяка всім тим добрим людям, хто, незважаючи на нелегку сучасність, зміг організувати та провести цій дуже потрібний всім нам захід.

Молодь не забуває про нас, про тих кого вже немає з нами, про вічний подвиг в ім’я миру на землі»…

Анастасія Андріївна Підлісна, учасник ВВВ, місцева мешканка: «Тяжко згадувати ті важкі роки, адже не було жодної родини, звідки не пішов би на захист Батьківщини батько, чоловік, брат чи дідусь. Причому, дехто з нас і досі не знає, де могила його рідної людини. Ці солдати – наші герої, і вони заслуговують на пам’ять і вшанування…».

Прощальний  салют, Хвилина Мовчання, жменя сирої землі,  кинутої кожним з присутніх до Братської могили і цілі оберемки квітів, покладені на місці поховання…

Спіть спокійно, дорогі наші, вічна вам слава!

Низький уклін

за подвиг!

Дуже щирим і сповненим самих світлих емоцій став і наступний захід, котрий відбувся 8 травня на території Олександрівської селищної ради у селі Варварівка. Про  враження від нього написала педагог-організатор Дмитро-Дар’ївської школи О. Єжелая:

“Пусть этот день

Настоян на печали –

Светлее дня,

Чем День Победы, нет!

Проходят зимы и весны, сменяются поколения, звенят над Украиной новые песни – а они (воины), «…с кровавых не пришедшие полей”, той великой и страшной войны, остаются все такими же – молодыми, какими ушли в сорок первом.

Человек может умереть дважды: там, на поле боя, когда его догонит пуля. А второй раз – в памяти народной.

Именно память собрала, 8 мая 2014 года, жителей с. Варваровка, Дмитро-Дарьевка, На­деждовка, руководителей    райгосадминистрации – А.А. Бабешко, Н.Н. Дзюбу, Н.С. Гаврик, районного совета – Ф.И. Мороза, В.А. Лукьянчикова, делегации сельских советов, голов ветеранских организаций,  представителя поисковой группы  “Плацдарм”  А.Л. Мальцева, учащихся Дмитро-Дарьевской, Александровской школ, многочисленных  гостей.

На открытие мемориальной доски погибшим воинам-освободителям, фамилии кото­рых стали известны благодаря поисковой работе школ Александровского района, учащихся г. Павлограда, огромного личного вклада А.А. Москаленко, отец   которого   героически   погиб, освобождая с. Варваровка от немецко-фашистских захватчиков.

Митинг открыла  Л.В. Борисевич – голова Александровского  поселкового совета.

Перед  жителями выступили со словами приветствия, пожелания  мира, спокойствия А.А. Бабешко, А.Л. Мальцев.

Они выразили уверенность, что настоящие и будущие поколения всегда будут чтить и уважать День Победы и все, что за ним стоит.

С особым почтением слушали собравшиеся выступление, дожившего до наших дней ветерана Великой Отечественной войны, Михаила Яковлевича Осьмухи: “Великий День Победы – 9 Мая 1945 года – я встретил в Германии. Но служба моя на этом еще не закончилась. Со своими боевыми товарищами восстанавливал железную дорогу на Дальнем Востоке и только 6 мая 1948 года вернулся домой...”.

Под звуки торжественной музыки состоялось знаменательное событие – открытие мемориальных плит с увековеченными 97 именами воинов, похороненных в этой Братской могиле, личности которых были установлены в результате поисковой работы в этом году.

Особое впечатление произвели на собравшихся выступления учащихся Дмитро-Дарьевской школы, в  частности, композиции «Бухенвальдский набат» и «Белые журавли».

Дети, одетые в белые саваны, стали олицетворением того страшного времени. Белыми становились лица от голода и холода.

Белели виски от горя, белыми становились губы от ненависти к страшному зверю-врагу. В списках живых росли белые пятна пропавших без вести. Зимой и летом, осенью и весной сыпала черная туча беды, белый снег похоронок...

Учащиеся начальных классов призвали взрослых помнить об этих уроках истории и беречь такой хрупкий  мир на земном шаре.

А 9  мая у Братской могилы с. Дмитро-Дарьевка был проведен митинг-реквием «Вас помнит мир спасенный», на котором  присутствовали все жители села, чтобы выразить благодарность живым и мертвым,  почтить память погибших  воинов, всех тех, кто не вернулся с кровавой войны 1941-1945 г.г.”.

Дзвони

памяті.

Традиційний мітинг, присвячений 69-й річниці Великої Перемоги, зібрав 9 травня на площі Жовтневій районного центру представників всіх поколінь. І сивочолі ветерани, і молодь, і люди середнього віку, і наймолодші вихованці ЦДЮТ прийшли сюди, щоб вкотре підтвердити – у подвигу немає терміну давнини.

Зі словами подяки до ветеранів та закликом зберегти пам’ять до присутніх звернулися голова райдержадміністрації О.А. Бабе­шко, дитина війни Н.Г. Алієва, учасник бойових дій у ВВВ І.Ф. Саврасов.

Після урочистого покладання квітів до Пам’ятника воїнам-визволителям, святкові заходи було продовжено – у центральному сквері на ветеранів очікували концерт з  улюбленими піснями  воєнних років та традиційна солдатська каша, бажаючі могли помилуватися фотовиставкою Д. Немченка «Двойное дыхание войны», шанувальники спорту та вболівальники отримали змогу взяти безпосередню участь у кросі на Кубок депутата Донецької обласної ради О.А. Бабешка, турнірі по шахам та шашкам, волейбольних змаганнях.

А закінчився цей, сповнений подіями день, запальною дискотекою.

Щира подяка

за зроблене добро.

- Від імені всіх наших ветеранів Олександрівщини хочеться висловити слова подяки за ці свята, котрі відбулися на дійсно високому рівні, - відзначив у нашій беседі голова районної Ради ветеранів Петро Петрович Куменко. -  Адже такі вагомі заходи, як перепоховання воїнів, відкриття меморіальних дошок, вшанування ветеранів потребують як моральної, так і матеріальної допомоги.

Це керівництво району, а також люди з  небайдужими серцями, які прийняли активну участь в акції по наданню благодійних внесків на проведення заходів. Серед них – Олександрівський селищний голова Л.В. Борисевич, Спасько-Михайлівський сільський голова А.М. Колосок, директор ТОВ «Маяк» М.Г. Пантелєєв, народний депутат України В.С. Малишев – Володимир Степанович, крім надання допомоги на перепоховання, ще й виділив грошову допомогу всім учасникам бойових дій у ВВВ – 21 ветерану, народний депутат України О.М. Азаров – від нього були вручені ветеранам святкові продуктові набори до Дня Перемоги, районна організація охорони здоров’я, Очеретинський сільський голова  І.Г. Черненко, Степанівський сільський голова В.М. Давиденко, директори  сільгосппідприємств – ПП «Стукал» П.М. Стукал, ТОВ «Золоті Пруди» В.О. Бевз, ТОВ «Олександрівка-Агро» О.Г. Назаров,  ТОВ «Колос» В.В. Номеровський, ТОВ «Світоч»,  Л.Й. Терещук, СФГ «Вибір» В.Б. Полонський, працівники шкіл, дитсадків, ФАПів, сільських рад, відділів та управлінь району, а також всі ті мешканці Олександрівщини, котрі розуміють всю важливість збереження нашої історії, без якої немає майбуття…

Від редакції – ознайомитися з відеоматеріалами по вище приведеним заходам ви зможете на сайті нашої газети: www.vo-gazeta.ucoz.com

Видео по мероприятиям в с. Спасско-Михайловке и п. Александровка можно посмотреть по этим ссылкам

http://youtu.be/AMbWjak3tTs.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=IL_kcjJd-R4

Категория: Общество | Просмотров: 1602 | Добавил: Редакция | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Вход на сайт

Поиск

Календарь

«  Травень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архив записей

Друзья сайта

  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz