Категории раздела

Бизнес [41]
Здоровье [6]
Житейские истории [15]
История современности [15]
Культура [31]
Образование [25]
Общество [138]
Спорт [7]
Экономика [53]
Другие новости [1979]
Депутатская деятельность [7]
Правопорядок [57]
Духовная жизнь [6]
Официальные документы [62]

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всього відповідей: 81

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Главная » 2017 » Травень » 6 » Про актуальне
10:18
Про актуальне

Державна допомога малозабезпеченим

сім’ям та інші соціальні гарантії

 

Право на державну допомогу  надане малозабезпеченим сім'ям – сім'ям, які з поважних або незалежних від них причин мають дохід нижче прожиткового мінімуму для сім'ї. У такому випадку відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям» надається грошова допомога. Розмір допомоги залежить як від середньомісячного сукупного доходу сім'ї, так і від встановленого розміру прожиткового мінімуму.

Норми зазначеного вище закону визначають, що розмір державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям розраховується як різниця між прожитковим мінімумом для сім'ї та її середньомісячним сукупним доходом. Прожитковий мінімум для сім'ї – це сума встановлених прожиткових мінімумів для кожного з членів такої родини, а сукупний дохід сім'ї – це сума доходів усіх членів сім'ї з усіх джерел. Але в зв'язку з тим, що економічне становище нашої держави не дозволяє забезпечити всім сім'ям доходи на рівні прожиткових мінімумів, закон дозволяє встановлювати розмір соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям не в повному розмірі, а з урахуванням реальних можливостей видаткової частини Державного бюджету. Законом про Державний бюджет щорічно встановлюється, так званий,  гарантований рівень забезпеченості прожиткового мінімуму. Ось цей рівень забезпеченості і застосовують при розрахунку права малозабезпеченої сім'ї на державну допомогу.

На 2017  рік рівень забезпечення прожиткового мінімуму становить для працездатних осіб 21 відсоток від прожиткового мінімуму, тобто 336 гривень,  для дітей – 85  відсотків від прожиткового мінімуму, або 1152 гривні для дітей до 6 років та 1435 гривень для дітей від 6 до 18 років.  Розібравшись у цих нормах чинного законодавства, можна зрозуміти, що для з'ясування питання чи має родина з низькими доходами право на державну допомогу як малозабезпечена сім'я, необхідно скласти показники рівня забезпеченості прожиткового мінімуму для членів сім'ї  і від цієї суми відняти суму доходів членів сім'ї. Якщо є різниця, то можна звернутися в управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання та з'ясувати конкретну ситуацію з отриманням такого виду державної допомоги.

Право на державну соціальну допомогу мають інваліди з дитинства і діти-інваліди віком до 18 років. Розмір такої допомоги встановлений Законом України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям – інвалідам» і теж залежить від розміру прожиткового мінімуму. Інвалідам з дитинства 1 групи допомога призначається у розмірі 100 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність – з 1 січня 2017 року 1247 гривень, інвалідам з дитинства 2 групи – 80 відсотків, а інвалідам з дитинства 3 групи – 60 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які в втратили працездатність.  Діти-інваліди віком до 18 років мають отримувати державну допомогу, розмір якої дорівнює 70 відсоткам прожиткового мінімуму для осіб, які в втратили працездатність.

Тимчасова державна допомога передбачена для дітей, батьки яких ухиляються від сплати аліментів,  або   місце   проживання  яких невідоме. Розмір такої допомоги обчислюється як різниця між 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців.

Начальник Олександрівського районного

відділу державної реєстрації актів

цивільного стану Головного територіального

управління юстиції у Донецькій області  Н.С. Гаврик

 

 

 

 

 

 

Категория: Другие новости | Просмотров: 354 | Добавил: Редакция | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Вход на сайт

Поиск

Календарь

«  Травень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архив записей

Друзья сайта

  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz