Категории раздела

Бизнес [41]
Здоровье [6]
Житейские истории [15]
История современности [15]
Культура [31]
Образование [25]
Общество [138]
Спорт [7]
Экономика [53]
Другие новости [1979]
Депутатская деятельность [7]
Правопорядок [57]
Духовная жизнь [6]
Официальные документы [62]

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всього відповідей: 81

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Главная » 2016 » Травень » 27 » Національні обереги
10:01
Національні обереги

Українські вишиванки,

наче райдуги світанки

Одягнімо, друже, вишиванки –

Наш чарівний український стрій.

Не для когось, не для забаганки,

А для себе, вірний друже мій.

Одягнімо вишиванки, друже,

Як одвічний предків талісман.

Хай не буде серед нас байдужих

І один в нас буде отаман.

Одягнімо в свята і неділі,

В будень, за потреби, одягнім

І відчуєм – вороги безсилі

Зруйнувати український дім.

Одягнімо вишиванки, друже,

Хай побачить українців світ –

Молодих, відважних, дужих,

У єднанні на сто тисяч літ!

Бібліотечні працівники Олександрівської ЦБС долучилися до відзначення в Україні Дня вишиванки — Всеукраїнського свята національної єдності, покликаного зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння національного  вишитого одягу та об'єднати українців.

В районній бібліотеці для дітей проведено годину цікавинок «Дива рукотворні» для дітей молодшого шкільного віку. І маленьких читайликів, вдягнутих яскраво, було чимало. Вони з захопленням слухали історії вишитих сорочок, фотографувались біля виставки. З метою ознайомити з особистостями сучасних оберегів, виховувати любов до звичаїв рідного народу  у  Високопільській  сільській бібліотеці  цікаво пройшла година творчості «Українські вишиванки – наче райдуги світанки».

«Мені сорочку мама вишивала» – під такою назвою пройшла народознавча година в Степанівській бібліотеці.  Прослухавши цікаву оповідь про вишиванки,  бібліотекар Московченко О.В. запропонувала молоді визначити, яке місце займають вони в усвідомленні свого родоводу, духовних традицій, у відродженні нашої культури.

На базі  дитячого  гуртка творчості «Веселка» в Новоолександрівській сільській бібліотеці проведено творчу лабораторію «Червоними і чорними нитками». А в Запаро-Марївській бібліотеці читачі стали учасниками оповіді про вишиванку «Вишита сорочка – аж до поясочка», читачі познайомились з історією  вишиванки, традицією святкування, що символізує традиції вишивки української сорочки. Адже сорочка втілює в собі одну з основних функцій, якої дотримувалися з давніх часів, — бути оберегом, а вишиванка — це не тільки символ краси, молодості, наслідування, а й наш генетичний код. В Новополтавській та Іверській бібліотеках-філіях для користувачів оформлені яскраві книжкові виставки – розповіді «Вишиванка – оберіг українського народу». Організовані виставки-вернісажі: «Вишивка – оберіг українського народу»  в Староварварівській бібліотеці, «Рушники, рушники, то бабусі моєї роки» в Спасько-Михайлівській бібліотеці, «Національна вишивка – оберіг і символ України»  в  Некременській бібліотеці, «Краса людськими руками» – в ЦРБ. 

Усі заходи супроводжувалися віршованими рядками українських письменників, які писали про вишиванку, про магічні та оберегові значення вишиваних символів. Саме такі цікаві та пізнавальні заходи прививають дітям любов до звичаїв та культури свого народу.

В наші дні українська вишиванка є безперечним атрибутом вишуканого смаку. Вона стильно та гармонійно поєднується як з класичним костюмом, так і з повсякденним одягом. А ще нагадує, що ми – українці, пам'ятаємо та шануємо наші звичаї і традиції

«Бережи українське – носи вишиванку!» – ці слова Ліни Костенко стали своєрідним заповітом для юних  користувачів.

Т. Соколова,

провідний методист ЦБС  

Категория: Культура | Просмотров: 484 | Добавил: Редакция | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Вход на сайт

Поиск

Календарь

«  Травень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архив записей

Друзья сайта

  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz