Категории раздела

Бизнес [41]
Здоровье [6]
Житейские истории [15]
История современности [15]
Культура [31]
Образование [25]
Общество [138]
Спорт [7]
Экономика [53]
Другие новости [1979]
Депутатская деятельность [7]
Правопорядок [57]
Духовная жизнь [6]
Официальные документы [62]

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всього відповідей: 81

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Главная » 2016 » Грудень » 6 » Маєш право знати
10:35
Маєш право знати

Обов’язок депутата – звітувати перед громадою!

Минув рік після виборів до місцевих рад та стала актуальною тема  - наскільки доброчесно депутати використовують свої обов’язки та звітують перед виборцями. Адже чинним законодавством передбачено обов’язок депутатів місцевої ради періодично, але не рідше одного разу на рік, звітувати про свою роботу перед виборцями відповідного виборчого округу, об'єднаннями громадян. Практика ж показує, що більшість депутатів користуються необізнаністю людей та ігнорують право виборців знати, що робить чи планує зробити їх обранець.

«Сильні громади» вирішили доповісти виборцям Олександрівського району про механізм звітування депутата місцевої ради: строк звітування, коли та де проходить звіт, і які вимоги.

 

Строки звітування та хто їх визначає

Встановлення строків звітування депутатів місцевих рад не залежить від рішення окремого депутата, адже відповідно до статті 16 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», орієнтовні строки проведення таких звітів перед виборцями визначає сама рада.

Коли та де проходить звіт депутата

Депутати місцевої ради повинні не пізніше як за 7 днів до звітування повідомити виборців про час і місце проведення звіту через місцеві засоби масової інформації або в інший спосіб (частина 4 статті 16 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад»).

Депутатам слід звернути увагу на норму закону, яка зобов’язує місцеві установи та підприємства державної чи комунальної форми власності сприяти їм в організації звітів, зокрема, щодо оповіщення виборців про час і місце його проведення. 

Тобто ради через місцеві засоби масової інформації поширюють повідомлення про час і місце звітування депутатів.

Час звітування слід обирати зручний для громадян з будь-яким соціальним статусом (наприклад, вихідний, неробочий час чи обідню пору робочого дня). Те саме стосується і місця звітування.

Вимоги до змісту звіту депутата місцевої ради

Частина 2 статті 16 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» визначає, яку інформацію повинен містити звіт депутата місцевої ради. Так, до елементів звіту депутата включають такі відомості:

  1. Діяльність депутата у раді та в її органах:

Оскільки депутат ради зобов’язаний відвідувати пленарні засідання ради (стаття 20 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад»), то доцільно вказати кількість відвіданих та пропущених засідань. Слід також описати участь у роботі постійних комісій ради (наприклад, кількість відвіданих засідань комісії, рішення, у обговоренні та прийнятті яких депутат брав участь тощо) - пункт 2 частина 1 статті 18 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», інформацію про виконані доручення ради, якщо такі були.

Пункт 3 частини 2 статті 19 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» надає депутату право вносити на розгляд ради свої пропозиції, зауваження до порядку денного засідань ради та її органів, тому у звіті слід зазначити і цю інформацію.

Якщо депутат входить до складу депутатської групи чи є членом депутатської фракції, то можна зазначити  до складу якої групи, фракції входить, які саме функції виконує.

  1. Про роботу депутата у виборчому окрузі:

Потрібно надати інформацію про кількість та суть розглянутих звернень громадян, відомості про можливу участь у загальних зборах громадян .

Якщо депутат порушував перед правоохоронними органами, органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями будь-які питання, що торкаються інтересів виборців його виборчого округу, це також потрібно вказувати в звіті.

До інформації про роботу депутата у виборчому окрузі також належать відомості про вид і кількість пропозицій, внесених ним на розгляд органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форми власності, що стосуються вирішення питань в окрузі, кількість та зміст надісланих депутатських запитів, звернень, запитань з метою вирішення проблем виборців.

  1. Про прийняті радою та її органами рішення, про хід їх виконання:

Депутат повинен зазначити інформацію про виконання планів і програм економічного і соціального розвитку, інших місцевих програм, місцевого бюджету, інших рішень ради (пункт 2 частини 1 статті 10 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад»), де і яким способом він інформує виборців про діяльність ради (пункт 4 частина 1 статті 11 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад»).

  1. Про особисту участь в обговоренні, прийнятті та в організації виконання рішень ради, її органів:

Мається на увазі участь у громадських слуханнях, масових заходах, що проводяться органами місцевого самоврядування та стосуються його виборчого округу та інформацію про внесені депутатом на розгляд ради та її органів пропозиції з питань, пов’язаних з депутатською діяльністю.

  1. Про доручення виборців свого виборчого округу:

Слід вказати кількість і зміст виконаних доручень виборців (стаття 17 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад»), яким саме чином депутат брав участь у виконанні кожного з доручень.

Також обранцям та місцевим радам потрібно пам’ятати, що звітувати потрібно не лише перед виборами. Звіти - це діалог із тими, хто дав вам право приймати рішення від імені громади та не забувати частину 9 статті 16 ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад» та інформувати громаду через місцеві засоби масової інформації про свою роботу.

 

Координатор «Сильних громад» в Олександрівському районі Кайдаш Сергій 

Категория: Депутатская деятельность | Просмотров: 875 | Добавил: Редакция | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Вход на сайт

Поиск

Календарь

«  Грудень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архив записей

Друзья сайта

  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz