Категории раздела

Бизнес [41]
Здоровье [6]
Житейские истории [15]
История современности [15]
Культура [31]
Образование [25]
Общество [138]
Спорт [7]
Экономика [53]
Другие новости [1979]
Депутатская деятельность [7]
Правопорядок [57]
Духовная жизнь [6]
Официальные документы [62]

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всього відповідей: 81

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Главная » 2015 » Листопад » 16 » Хворобі можна запобігти
15:19
Хворобі можна запобігти

Всесвітній День боротьби

з цукровим діабетом.

 Це день, який служить нагадуванням всьому прогресивному людству про те, що поширеність захворювання невпинно зростає. Проводиться щорічно 14 листопада — дата обрана в знак визнання заслуг одного із відкривачів інсуліну Фредеріка Бантинга,

Цукровий діабет - це порушення обміну речовин, при якому не відбувається нормального засвоєння клітинами організму цукру (глюкози) з крові. Наслідком цього є порушення всіх видів обміну - жирового, білкового, вітамінного, мінерального. Із часом виникають ускладнення з боку нирок, печінки, серцево-судинної системи, органів травлення та ін. Суть цього зводиться до одного, найважливішого - у людини хронічно підвищується цукор в крові. Значить, якщо домогтися, щоб цукор не підвищувався, то захворювання якби не буде, точніше, не буде небезпечних наслідків, тобто діабетичних ускладнень.

Факторами ризику виникнення цукрового діабету є спадковість, надлишкова маса тіла, переїдання, особливо зловживання солодким, шлідливі звички (куріння, алкоголь), різні інфекції, атеросклероз, подагра, захворювання підшлункової залози, інших ендокринних органів, печінки та ін.

За даними ВООЗ у світі зареєстровано 175 млн хворих на діабет. У 2025 році їх буде вже 340 млн. Із загального числа хворих на діабет близько 5% - цукровий діабет 1 типу, а 95% - цукровий діабет 2 типу. По суті, це два абсолютно різних, діаметрально протилежних за причин розвитку захворювання, у яких є один загальний симптом – підвищення цукру в крові.

  Симптоми цукрового діабету відрізняються при діабеті I типу  та діабеті II типу. Іноді, може не бути взагалі ніяких симптомів, і цукровий діабет визначають, наприклад, звертаючись до офтальмолога при огляді очного дна, або до хірурга з тривало незаживаючими ранами. Але існує комплекс симптомів цукрового діабету, характерних для діабету обох типів.

  Вираженість симптомів залежить від ступеня зниження секреції інсуліну, тривалості захворювання та індивідуальних особливостей хворого.

                                                 

Симптоми:

1.        Підвищена спрага і часте сечовипускання.

2.        Сухість шкірних покривів.

3.        Втрата ваги.

4.        Судоми литкових м’язів.

5.        Порушення зору.

6.        Свербіж шкіри.

7.        Стомлюваність або сонливість.

8.        Повільне загоєння  ран.

 

При наявності хоча б декількох з цих симптомів потрібно звернутися до лікаря!

 

Треба регулярно перевіряти свій рівень глюкози  у крові, ЯКЩО:

 

  • вам за 40;
  • ви маєте зайву вагу;
  • серед  ваших родичів є хворі на діабет.

Кожна людина повинна раз на рік робити аналіз крові "на цукор".

Нормальний рівень глюкози у крові натщесерце - не більше ніж 5,5 ммоль/л.

             

Украй важливо знати, що цукровий діабет небезпечний не сам по собі, а своїми ускладненнями. Основна причина розвитку ускладнень – це тривале підвищення цукру в крові (хронічна гіперглікемія). При високому рівні цукру в крові в першу чергу страждають дрібні кровоносні судини й нерви всього організму.

Але розвиткові ускладнень цукрового діабету можна запобігти. Результати клінічних досліджень доводять, що за умови дотримання нормальних показників глюкози і холестерину у крові та артеріального тиску, пацієнт може уникнути виникнення і прогресування цих ускладнень і жити повноцінним життям.

Допомогти собі в цьому може лише сам пацієнт. Робота з лікарем, дотримання дієтичних рекомендацій і вдосконалення навиків догляду за собою – найкращий спосіб управляти діабетом.

 

Медична  сестра  по  сан.просвіт  роботі

Олександрівського  РЦПМСД

Козій  Н.В. 

Категория: Здоровье | Просмотров: 764 | Добавил: Редакция | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Вход на сайт

Поиск

Календарь

«  Листопад 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архив записей

Друзья сайта

  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz