Категории раздела

Бизнес [41]
Здоровье [6]
Житейские истории [15]
История современности [15]
Культура [31]
Образование [25]
Общество [138]
Спорт [7]
Экономика [53]
Другие новости [1979]
Депутатская деятельность [7]
Правопорядок [57]
Духовная жизнь [6]
Официальные документы [62]

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всього відповідей: 81

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Главная » 2016 » Липень » 1 » Дослідження рідного краю
14:07
Дослідження рідного краю

Радгосп «Самарські ставки»

у період загострення кризи радянської

системи (середина 60-х – середина 80-х р.р.)

Колективна робота Касьонкіна Олександра, Сінькова Віктора, Шипош Владислава,

учнів 10 класу Веселогірської ЗОШ І-ІІІ ступенів –

ІІ місце в районному пошуково-дослідницького конкурсі «Дослідження рідного краю»

У кожного з нас є своя маленька Батьківщина, де ми народилися, вчимося, зростаємо, робимо перші кроки. Як хочеться, щоб вона була квітучою і багатою, а люди – щасливі і веселі. А для цього треба знати і пам’ятати свою історію, історію рідного краю.

Ось і мешканці села Весела Гора добре пам’ятають історію своєї маленької  Батьківщини і охоче розповідають про минуле. Вони згадують часи розбудови радгоспу «Самарські ставки», які припали на історичний період «застою» 1964-1984 роки. Батьки і діди наших учнів працювали в радгоспі і багато розповідають їм про славетних односельчан того часу. Тому пошукова група школи з великим натхненням взялася за дослідження особливостей розвитку радгоспу в цей період, вивчення джерел надходження коштів для підтримки  такого енергоємного виробництва свинини, яловичини, молока, яєць у великих об’ємах.

Спочатку учні вивчили об’єктивний історичний матеріал політичної, соціально-економічної, командно-адміністративної системи Радянського Союзу, структуру, форми і методи управління народним господарством країни в 60-80 роках, а потім почали спілкуватися з спеціалістами та передовиками виробництва радгоспу. Велику консультативну допомогу надала Правило Ірина Миколаївна, проконтролювавши достовірність інформаційно-статистичного матеріалу щодо діяльності господарства. Ірина Миколаївна ще в 70-х роках молоденькою дівчинкою прийшла працювати в радгосп бухгалтером,  а 2000 році стала його керівником. Маючи чудові здібності до бухгалтерського обліку, вміння аналізувати, систематизувати, вона творчо допомогла нашим дослідникам – учням 10 класу Сінькову Віктору та Касьонкіну Олександру відновити та опрацювати матеріал щодо виробництва сільськогосподарської продукції господарством.

Працюючи з матеріалом сільського музею, який надала завідуюча бібліотекою Кудінова Н.О., пошуковці поринули в унікальний світ діяльності передовиків, героїв виробництва. Їх працьовитість, відданість справі, цілеспрямованість, відповідальність, чесність, старанність, бажання досягти успіху неймовірно вразила учнів. Сотні робітників радгоспу за сумлінну якісну працю та високі показники в виробництві сільськогосподарської продукції були нагороджені орденами і медалями, господарство займало перші місця по виробництву тваринної продукції. Доярка Головко Алла нагороджена Золотою Зіркою, удостоєна звання Героя праці СРСР та делегована на ХХV з’їзд КПРС. Розумні керівники, освічені спеціалісти, самовіддані, добросовісні робітники прославляли наше господарство на всю країну.

Учні вдячні всім за наданий інформаційний та фотоматеріал: Морозу Л.І., Правилу Г.Т., Черкас Л.М., Кудіновій Н.О., Сіньковій В.М., Шеремет В.В., Єрмоленко П.П., Касьонкіну О.І. Пошукова група продовжить свою роботу, і в наступному році підготує матеріал для вивчення на уроках історії України з теми «Наш край». Нам є чим пишатися, на прикладах славетних земляків виховувати молодь.

Часи змінюються, але незмінними залишаються патріотизм, працелюбність, відданість людям та рідному селу. Серед жителів села багато особистостей, які мають стати прикладом для молоді, прийдешніх поколінь. Буде жити пам'ять про них, буде жити школа, буде жити дідівська та батьківська хата, відбудується і розквітне наша маленька Батьківщина.

Категория: Общество | Просмотров: 565 | Добавил: Редакция | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Вход на сайт

Поиск

Календарь

«  Липень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архив записей

Друзья сайта

  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz