Категории раздела

Бизнес [41]
Здоровье [6]
Житейские истории [15]
История современности [15]
Культура [31]
Образование [25]
Общество [138]
Спорт [7]
Экономика [53]
Другие новости [1979]
Депутатская деятельность [7]
Правопорядок [57]
Духовная жизнь [6]
Официальные документы [62]

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всього відповідей: 81

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Главная » 2017 » Березень » 15 » До відома громадян
10:56
До відома громадян

Залежність розміру соціальних гарантій

від  прожиткового мінімума

 

Реалізація більшості соціальних гарантій і пільг, передбачених для жителів нашої держави, залежить від норм законів України про державний бюджет, які приймаються щорічно. На наш погляд доцільно проінформувати про встановлені розміри і мінімальної заробітної плати, і прожиткового мінімуму, розповісти про ті категорії громадян,  яким державна допомога надається в залежних від цих розмірів обсягах.

Норми закону «Про Державний бюджет» цікаві кожному з нас тому, що саме цим законом встановлюються розміри мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму на черговий рік. А ці розміри в свою чергу впливають на розмір заробітної плати, яку ми отримуємо, і на розмір державної допомоги, яку отримують пільгові категорії наших громадян.

Мінімальна заробітна плата – це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може проводитися оплата за виконану працівником місячну, погодинну норму праці. До мінімальної заробітної  плати не включаються доплати, надбавки, заохочувальні та компенсаційні виплати. У щомісячному вимірі мінімальна заробітна плата з 1 січня 2017 року становить 3200 гривень, а у погодинному вимірі - 19 гривень 34 копійки за час.

Прожитковий мінімум – це грошова сума, яка на думку Верховної Ради України, достатня для забезпечення нормальної життєдіяльності громадян. Вона визначається з урахуванням необхідного набору продуктів харчування, мінімального набору непродовольчих товарів та мінімального набору послуг, необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості. Розмір прожиткового мінімуму встановлюється щорічно в Законі про Державний бюджет, визначається нормативним шляхом у розрахунку на один місяць на одну особу. Окремо розраховується розмір прожиткового мінімуму для тих, хто відноситься до основних соціальних і демографічних груп населення, а саме для дітей віком до 6 років, дітей віком від 6 до 18 років, для працездатних осіб, для осіб, які втратили працездатність. З 1 січня поточного року для працездатних осіб прожитковий мінімум становить 1600 гривень, а, наприклад, для дітей до 6 років – 1355 гривень, для дітей від 6 до 18 років – 1689 гривень.

Від прожиткового мінімуму залежать розміри  більшості видів  державної допомоги сім'ям з дітьми.

Так, якщо жінка не застрахована в системі загальнообов'язкового державного соціального страхування (наприклад, не працює), то допомога у зв'язку з вагітністю та пологами їй буде виплачуватися за правилами Закону України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми». Розмір такої допомоги становитиме 100 відсотків середньомісячного доходу, зрозуміло, якщо такий дохід жінка отримує у вигляді стипендії або допомоги по безробіттю. Але в будь-якому випадку розмір допомоги буде не менше 25 відсотків встановленого прожиткового мінімуму для працездатної особи, тобто в даний час 25 відсотків від 1600 гривень, або 400 гривень.

Начальник Олександрівського районного

відділу державної реєстрації актів

цивільного стану Головного територіального

управління юстиції у Донецькій області   Н.С.Гаврик

 

Категория: Другие новости | Просмотров: 355 | Добавил: Редакция | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Вход на сайт

Поиск

Календарь

«  Березень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архив записей

Друзья сайта

  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz