Категории раздела

Бизнес [41]
Здоровье [6]
Житейские истории [15]
История современности [15]
Культура [31]
Образование [25]
Общество [138]
Спорт [7]
Экономика [53]
Другие новости [1979]
Депутатская деятельность [7]
Правопорядок [57]
Духовная жизнь [6]
Официальные документы [62]

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всього відповідей: 81

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Главная » 2018 » Жовтень » 24 » До відома
16:04
До відома

Бути чи не бути перевіркам внутрішньо переміщених осіб?

Регулярні перевірки за місцем проживання створюють неймовірні труднощі для більшості внутрішньо переміщених осіб (ВПО), які отримують пенсії або будь-які соціальні виплати. Нещодавні зміни процедури перевірки, які стали наслідком скасування судом деяких норм, що регулюють порядок відновлення соціальних виплат ВПО, мали б значно полегшити життя вимушених переселенців. Але на практиці проблема не вирішена,а чутки, що супроводжують зазначені зміни, лише ускладнюють ситуацію та викликають у ВПО ще більші побоювання.

У чому полягають зміни стосовно проведення перевірок?

4 липня 2018 року Київський апеляційний адміністративний суд залишив чинним рішення окружного суду про скасування деяких пунктів Постанов Кабінету Міністрів України (КМУ) № 365 від 8.06.2016 р. та № 637 від 05.11.2014 р. Зокрема, було скасовано пункти Постанов, де згадуються перевірки за місцем проживання як умова для призначення/відновлення соціальних виплат, до яких належить і пенсія. КМУ вжеподав касаційну скаргу стосовно рішення від 4 липня 2018 р., однак, доки (та якщо) ця скарга не буде задоволена, попереднє рішення залишиться чинним.

Чи значить це, що перевірки переселенців відійшли в небуття?

На жаль, ні. Невдовзі після набуття рішенням від 4 липня 2018 р.чинності Міністерство соціальної політики України оприлюднило своє роз'яснення щодо процедури перевірок після рішення суду (https://www.msp.gov.ua/news/15636.html). Сутність цього роз'яснення полягає в тому, що, незважаючи на скасування деяких пунктів вищезазначених Постанов, головною підставою для призначення/відновлення всіх соціальних виплат є саме акт обстеження матеріально-побутових умов родини, для укладання якого соціальний інспектор має прибути до місця фактичного проживання ВПО.

Крім того, деякі органи соціального захисту населення на місцях почали тлумачити рішення від 4 липня 2018 р. на свою користь. Так, під час звернення ВПО за призначенням/відновленням соціальних виплат (якщо раніше такі виплати були призупинені з будь-якої причини, або виплати призначаються вперше), працівники таких органів взагалі не виходять для укладання актів на місця, мотивуючи свою позицію «скасуванням перевірок». Через такий підхід деякі ВПО не мають можливості отримувати соціальні виплати, адже перший крок у процедурі призначення/відновлення соціальних виплат (укладання акта) просто відсутній!

Усе це означає, що до внесення змін до чинного законодавства про соціальні виплати ВПО (на які також посилається Міністерство соціальної політики України у своєму роз'ясненні), ситуація для більшості переселенців не покращиться. До того ж, в окремих містах, де органи соціального захисту населення відмовляються укладати акти, ситуація навіть погіршилася.

Що можна порадити переселенцям, які не можуть отримувати встановлені для них виплати через ситуації, подібні до зазначених вище прикладів?

На жаль, варіантів небагато.

Спочатку можна звернутися з письмовою заявою до відповідного відділу Управління праці та соціального захисту населення (УПСЗН) з вимогою відправити співробітників за адресою тимчасової реєстрації заявника для укладання акта обстеження матеріально-побутових умов родини та подальшого його подання на розгляд комісії з питань призначення (відновлення) соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам. У тексті необхідно зазначити, що укладання даного акта регулюється іншим нормативно-правовим актом, який рішення суду від 4 липня 2018 р.не скасувало, та що також підтверджує Міністерство соціальної політики України у своєму роз'ясненні (http://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0703-04).

Імовірно, відділ УПСЗН не виконає вимоги, зазначені в заяві. Тому після отримання відмови від УПСЗН залишається єдиний варіант – звернення до суду. Варто зазначити, що позовні вимоги в такому випадку стосуватимуться саме призначення/відновлення соціальних виплат, а відповідачем буде лише той орган, який відповідає за певні виплати (наприклад, пенсії – Пенсійний фонд, адресна допомога – УПСЗН тощо).

Консультацію та правову допомогу з питань, пов’язаних з реалізацією прав внутрішньо переміщених осіб та осіб, які постраждали внаслідок конфлікту, можна отримати в центрах правової допомоги Норвезької ради у справах біженців, які знаходяться за адресами:

смт Станиця Луганська, вул. Центральна, 30;

м. Краматорськ, вул. Катеринича, 13;

м. Сєвєродонецьк, вул. Федоренка, 10

або за телефоном «гарячої» лінії: 0 800 302 007 (безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).

Інформування, консультування і правова допомога на Facebook:https://www.facebook.com/ua.nrc.no/

Усі послуги Норвезької ради у справах біженців надаються безкоштовно.

Стаття підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. За зміст  публікації відповідальність несе виключно Норвезька рада у справах біженців, та вона жодною мірою не відображає офіційну точку зору Європейського Союзу.

Категория: Общество | Просмотров: 278 | Добавил: Редакция | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Вход на сайт

Поиск

Календарь

«  Жовтень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архив записей

Друзья сайта

  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz