Категории раздела

Бизнес [41]
Здоровье [6]
Житейские истории [15]
История современности [15]
Культура [31]
Образование [25]
Общество [138]
Спорт [7]
Экономика [53]
Другие новости [1979]
Депутатская деятельность [7]
Правопорядок [57]
Духовная жизнь [6]
Официальные документы [62]

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всього відповідей: 81

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Главная » 2018 » Липень » 27 » До відома
11:04
До відома

Чи повинен Уряд України сплачувати пенсії особам, які мешкають на непідконтрольній території? Юридичний аналіз

З червня 2016 року виплата пенсій внутрішньо переміщеним особам (ВПО) здійснюється за особливою процедурою. Отримання довідки ВПО, перевірки соціальними інспекторами фактичного проживання за вказаною в довідці адресою, фізична ідентифікація у відділенні АТ «Ощадбанк» та регулярний перетин лінії зіткнення один раз на шістдесят днів – це неповний перелік випробувань, через як особи похилого віку мають пройти, щоб отримати свою пенсію. Недотримання пенсіонерами-ВПО зазначених вимог призводить до призупинення виплати пенсій управліннями Пенсійного фонду України. Чи законно це?

Отримати відповідь на таке запитання в суді намагаються багато ВПО. Не вдаючись у юридичні тонкощі, можна зазначити, що необхідність однозначного вирішення таких суперечок призвела до винесення Верховним Судом України рішення за зразковою справою про припинення виплати пенсій пенсіонерам-ВПО. У цьому рішенні Суд ухвалив, що право на пенсію не може бути пов'язано з місцем проживання особи. Такий підхід застосовується не лише до громадян, які виїхали на постійне місце проживання до інших країн, але й до ВПО, які постійно мешкають на непідконтрольній Уряду України території (параграф 70 рішення Верховного Суду України від 3 травня 2018 року). Надалі позиція, викладена у зразковому рішенні, повинна обов'язково враховуватися всіма судами під час розгляду аналогічних справ.

Проте, позитивне рішення Верховного Суду ще не набрало чинності, оскільки відповідач подав на нього апеляцію до Великої Палати. Розгляд справи призначено на 4 вересня 2018 року. Імовірно, що  до моменту винесення кінцевого рішення у зразковій справі місцеві та апеляційні суди не будуть розглядати аналогічні справи, а провадження по них буде призупинено.

На жаль, не завжди навіть наявність позитивного рішення суду гарантує пенсіонерам постійне безперешкодне отримання пенсії. Часом навіть на стадії його виконання виникають різноманітні перешкоди. Наприклад, відділення АТ «Ощадбанк» та управління Пенсійного фонду обмежуються лише виплатою заборгованості по пенсії. А для подальших виплат  продовжують вимагати від пенсіонера дотримання всіх процедур, що передбачені для ВПО. Щоб уникнути складнощів надалі, пенсіонерам рекомендовано:

тим, хто постійно проживає на непідконтрольній Уряду України території доцільно мати представника за дорученням на підконтрольній Уряду України території. Необхідно надати представнику як право представляти інтереси заявника в судах та державних органах, так і право отримувати пенсію (родич, інша близька людина);

не прописувати в позовній заяві конкретний рахунок і банк, куди слід перераховувати наступні виплати (це не повинен бути «переселенський» рахунок пенсіонера у відділенні АТ «Ощадбанк», який надалі може бути заблоковано через відсутність фізичної ідентифікації);

включити до позовної заяви формулювання: «наступні виплати здійснювати без дотримання правил для ВПО».

Ще одна законодавча перепона стосується отримання виплати пенсійної заборгованостіВПО.12 травня 2018 року набрали чинності зміни до Постанови Кабінету Міністрів України (КМУ) №365. Від того часу соціальні виплати, що були здійснені за минулий період, враховуються органом, що здійснює соціальні виплати, та сплачуються за умови окремого порядку, встановленого КМУ. На сьогодні такий порядок не було прийнято. Зважаючи на це, органи Пенсійного фонду надають відмову ВПО щодо виплати пенсійної заборгованості. Наприклад, якщо пенсіонер з 2014 року не отримував пенсію та лише тепер звернувся щодо відновлення виплат, то нарахування пенсії розпочнеться лише з моменту звернення, а заборгованість за попередні роки не буде сплачено. Така відмова суперечить статті 46 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», відповідно до якої нарахована, проте не сплачена з провини пенсіонера, пенсія сплачується за період не більш ніж 3 роки до моменту звернення. Єдиним виходом з подібної ситуації може бути отримання пенсіонером письмової відмови Пенсійного фонду та подання позову до адміністративного суду.

Отже, право на пенсію залишається невід'ємним як для мешканців підконтрольної Уряду України території, так і для ВПО, що повернулися до зони конфлікту. Чинних законів та підзаконних актів достатньо для проведення пенсійних виплат для всіх пенсіонерів України, незважаючи на їхнє місце проживання.

Консультацію та правову допомогу щодо пенсійного забезпечення, а також з інших питань щодо прав ВПО та осіб, які постраждали внаслідок конфлікту, можна отримати в центрах правової допомоги Норвезької ради у справах біженців, що знаходяться за адресами: смт Станиця Луганська, вул. Центральна, 30; м. Краматорськ, вул. Катеринича, 13; м. Сєвєродонецьк, вул. Федоренка, 10 або за телефоном «гарячої» лінії: 0 800 302 007 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів).

Інформування, консультування та правова допомога на Facebook: https://www.facebook.com/ua.nrc.no.

Усі послуги Норвезької ради у справах біженців надаються безкоштовно.

Стаття підготовлена за фінансової підтримки Європейського Союзу. За зміст  публікації відповідальність несе виключно NRC, та вона жодною мірою не відображає офіційну точку зору Європейського Союзу.

 

 

 

Категория: Общество | Просмотров: 296 | Добавил: Редакция | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Вход на сайт

Поиск

Календарь

«  Липень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архив записей

Друзья сайта

  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz