Категории раздела

Бизнес [41]
Здоровье [6]
Житейские истории [15]
История современности [15]
Культура [31]
Образование [25]
Общество [138]
Спорт [7]
Экономика [53]
Другие новости [1979]
Депутатская деятельность [7]
Правопорядок [57]
Духовная жизнь [6]
Официальные документы [62]

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всього відповідей: 81

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Главная » 2018 » Серпень » 16 » ДФС інформує
08:51
ДФС інформує

Інтерв’ю про актуальне

 

Про взаємодію при здійсненні заходів, спрямованих на виявлення ознак використання праці неоформлених працівників, порушень законодавства про працю та своєчасну сплату та погашення заборгованості з ЄСВ йшла мова під час зустрічі заступника начальника – начальника Покровсько – Добропільського управління ГУ ДФС у Донецькій області Алли Єльникової з журналістами місцевих ЗМІ.

Питання. Останнім часом в Інтернет виданнях, друкованих ЗМІ активно обговорюється питання наповнення бюджету Пенсійного фонду України за рахунок своєчасної сплати та стягнення заборгованості з єдиного соціального внеску, активізації заходів по легалізації зайнятості та заробітної плати для забезпечення своєчасного фінансування та виплати пенсій.

Відповідь: Так. Сьогодні питання збільшення надходжень по ЄСВ за рахунок легалізації праці та заробітної плати є одним із головних напрямків діяльності органів ДФС.

Спільні заходи органів місцевого самоврядування, Пенсійного фонду, фіскальної та державних виконавчих служб, громадських організацій у питанні контролю за додержанням законодавства про оплату праці сприяють покращенню життєвого рівня регіону.

Нещодавно на спільній нараді представників фіскальної служби та трьох територіальних управлінь Пенсійного фонду України – Добропільського, Селидівського та Покровського розглянуто низку актуальних питань, зокрема, щодо вжиття невідкладних заходів погашення заборгованості з єдиного соціального внеску. Також розглядались питання співпраці у напрямку збільшення надходжень ЄСВ, в тому числі за рахунок легалізації зайнятості громадян.

 

Питання: Наслідки нелегальної зайнятості?

Відповідь: Через тіньовий ринок зайнятості держава втрачає значні суми несплачених податків, а громадяни позбуваються соціального захисту.

Легалізація зайнятості та заробітної плати актуальні з двох причин:

– збільшення надходжень до бюджетів усіх рівнів, в т.ч. до Пенсійного фонду України;

– соціальні гарантії для найманих працівників, розмір яких залежить від тривалості страхового стажу.

Відповідно до чинного пенсійного законодавства встановлена пряма залежність розмірів пенсій від страхового стажу та заробітку, з якого сплачено єдиний соціальний внесок.

Працівник, який отримує зарплату в “конверті” офіційно вважається непрацюючим. Йому не зараховується страховий стаж, а відповідно:

– він не буде одержувати пенсію за віком;

– його можуть звільнити в будь-який час, без жодних компенсацій;

– у нього немає права на відпустку, права на оплату лікарняних та допомогу по безробіттю, права на охорону праці, права на соціальне страхування.

Тож, своєчасна сплата ЄСВ – це не лише обов’язок перед державою, але й захищені соціальні гарантії для кожного.

Питання: Яка відповідальність передбачена за несвоєчасну сплату ЄСВ?

Відповідь: Сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у строки, встановлені Законом України від 08.07.2010 №2464 – VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами (далі – Закон про ЄСВ), є недоїмкою (п. 6 частини першої ст. 1 Закону про ЄСВ).

Суми недоїмки стягуються з нарахуванням пені та застосуванням штрафів (частина третя ст. 25 Закону про ЄСВ).

На суму недоїмки формується вимога, яка є виконавчим документом та підлягає примусовому виконанню органами ДВС.

Також у відповідності до статті 6 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» до боржників-підприємців та посадових осіб підприємств боржників вживаються заходи щодо тимчасових обмежень у праві виїзду за кордон.

Статтею 25 Закону про ЄСВ та ст. 165-1 КпАП передбачено фінансову та адміністративну відповідальність фізичних осіб — підприємців, зокрема, за несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску.

Так, за несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску накладається штраф у розмірі 20 % своєчасно несплачених сум (п. 2 частини 11 ст. 25 Закону про ЄСВ).

На суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1 % суми недоплати за кожний день прострочення платежу. Нарахування пені починається з першого календарного дня, що настає за днем закінчення строку внесення відповідного платежу, до дня фактичної сплати (перерахування) включно (частини 10 та 13 ст. 25 Закону про ЄСВ).

Відповідно до ч. 12 ст. 9 Закону про ЄСВ, єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. Чинним законодавством, що регулює порядок нарахування, обчислення та сплати ЄСВ, не передбачено розстрочення та відстрочення заборгованості зі сплати ЄСВ.

Наприкінці зустрічі Алла Петрівна підкреслила, що тільки офіційні трудові відносини дозволять громадянам відчути себе захищеними та впевненими у завтрашньому дні.

Звернулась до роботодавців не порушувати конституційних прав громадян на працю та її гідну оплату, дотримуватись норм трудового законодавства.

Адже гідна оплата праці та офіційна зайнятість населення - це необхідні умови добробуду громадян та країни.

 

 

Категория: Другие новости | Просмотров: 317 | Добавил: Редакция | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Вход на сайт

Поиск

Календарь

«  Серпень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архив записей

Друзья сайта

  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz