Категории раздела

Бизнес [41]
Здоровье [6]
Житейские истории [15]
История современности [15]
Культура [31]
Образование [25]
Общество [138]
Спорт [7]
Экономика [53]
Другие новости [1979]
Депутатская деятельность [7]
Правопорядок [57]
Духовная жизнь [6]
Официальные документы [62]

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всього відповідей: 81

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Главная » 2018 » Липень » 9 » ДФС інформує
10:36
ДФС інформує

У Покровсько-Добропільському управлінні

відбулась чергова «гаряча лінія»

Доходи громадян: які підлягають оподаткуванню, а які – ні? Саме це питання стало темою обговорення під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія», нещодавно проведеного начальникомПокровського відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Покровсько-Добропільського управління Павлом Рисованним.

До вашої уваги запитання, з якими громадяни зверталися на «гарячу лінію».

Питання 1. Надання послуг з ремонту автомобільних транспортних засобів у власному приміщенні, чи потрібна реєстрація фізичною особою - підприємцем?

Відповідь. Так, потрібно.

Стаття 42 Господарського кодексу України роз’яснює, що підприємництво - це діяльність, яку суб’єкт господарювання виконує самостійно та систематично на власний розсуд і ризик. Метою підприємництва є одержанняприбутку та досягненнясоціальнихабоекономічнихрезультатів.

Згідно із законодавством України для того, щоб розпочати підприємницьку діяльність фізичній особі треба пройти обов’язкову процедуру реєстрації фізичною особою - підприємцем.

Початок ведення приватного бізнесурозпочинаєтьсяізпроцедуриреєстрації в Єдиному Державному реєстрі. Алгоритм реєстраційнихдійвизначаєЗакон Українивід 15.05.2003 № 755-IV (далі - Закон № 755).

Якщовсідокументидо державного реєстратора надано правильно, в повномуобсязі та не здійснювалосяпризупиненняобробкиданих, то держреєстратородразу вносить запис про проведеннядержавноїреєстраціїпідприємця. Оскількивідомості про державнуреєстраціюпідприємців є загальнодоступноюінформацією, то реєстраторзобов’язанийоприлюднитиданівиписки на порталіелектроннихсервісів. На цьому порядок реєстрації ФОП можнавважатизавершеним.

Після правильного проведення всіх реєстраційних дій підприємцю залишається тільки з’ясувати питання зі сплатою податків та обрати відповідний статус, якщо підприємець на час подання заяви про реєстрацію ще не визначився із бажаною системою оподаткування та зареєструватись в органі ДФС за місцем податкової реєстрації.

Питання 2. Я звичайна фізична особа, хочу надавати в орендувласне приміщення. Чипотрібно мені зареєструватись фізичною особою-підпрємцем?

Відповідь. При наданні власного майна в оренду, орендодавецьвиступає в різних статусах, відякихзалежитьйогооподаткування.

У статті 793 Цивільного Кодексу України (далі ЦКУ) викладені дві обов’язкові умови для укладення будь-якого договору оренди нерухомості фізичною особою на території України, ось вони:

-договірорендибудівліабойогочастини, іншоїкапітальноїспорудиукладаєтьсявиключно у письмовійформі. Будь-яка інша форма укладення договору веде до того, щодоговірвизнаєтьсянедійсним;

- увипадку, коли договіроренди (найму) такоїнерухомостіукладається на строк більше 3-х років, то йогообов’язково повинен завіритинотаріус та внести до спеціальногореєстру майна, щоперебуває в оренді.

Крімцього, органимісцевогосамоврядуваннящорічновстановлюютьмінімальнуорендну плату за 1 м²нежитловихприміщень. Цепередбачаєпідпункт 170.1.2 пункту 170.1 статті 170 Податкового Кодексу України (далі ПКУ). Вона залежитьвідбагатьохфакторів, таких, наприклад, як місцерозташуванняцьогооб’єкта, йогофізичний стан, історичнацінність і пр. Перед укладенням договору орендибажаноознайомитися з цими цифрами і встановити орендну плату на рівні не нижче, ніж передбачає цей документ.

Якщодоговірорендивласного приміщення, укладаєтьсяфізичною особою резидентом, то будь якіобмеження, крімобумовленихвищевідсутні. Тобтоздавати в орендуможнаприміщення будь-якоїплощі, головне щоб право власності на цемайнобуло документально підтверджене.

Оподаткування таких доходів у фізичної особи відбуватиметься за ставкою, передбаченою пунктом 167.1 статті 167 ПКУ або, попросту 18% та військовий збір – 1,5%.

Підпунктом 170.1.2 пункту 170.1 статті 170 також передбачено, що податковим агентом, який відповідає за нарахування та сплату податку на доходи фізичних осіб (далі ПДФО) до бюджету є орендар, тобто той хто виплачує орендну плату такій фізичній особі. Тому, орендарнараховує, утримує та перераховує до бюджету ПДФО за рахуноккоштів, щовиплачуються у виглядіорендної плати, за ставкою 18% та військовий збір – 1,5%. Звичайно ж, цевідноситьсятільки до тих орендарів, які є юридичними особами абофізичними особами підприємцями.

Однак, потрібнозвернутиувагу на те, щотакафізична особа (орендодавець) за підсумками року буде зобов’язана подати декларацію про майновий стан і доходи, де вказатисумиорендної плати та іншихотриманихдоходів (підпунктом 49.18.4 понктом 49.18 статті 49 ПКУ).

 

Питання 3. Чи потрібно сплачувати податки громадянам від продажу власної сільськогосподарської продукції?

Відповідь.Згідно з пп. 165.1.24 п.165 ПКУ не оподатковуються доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, яка виготовлена (вирощена) безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України (стаття 121).

Якщорозмірземельнихділянок для веденняособистогоселянськогогосподарстваперевищує2 га, дохідвід продажу сільськогосподарськоїпродукціїпідлягаєоподаткуванню на загальнихпідставах.

При продажу сільгосппродукції (крім продукції тваринництва) її власник має подати податковому агенту (покупцю) копію довідки про наявність у нього земельних ділянок (далі – Довідка №3ДФ).

Довідка №3ДФ видається безоплатно сільською, селищною або міською радою за місцем податкової адреси (місцем проживання) платника податку протягом п’яти робочих днів з дня отримання відповідною радою письмової заяви про видачу такої довідки на підставі відомостей з Державного земельного кадастру (за наявності). Довідка №3ДФ видаєтьсястроком на п’ятьроків і є підставою для невключення до загальногооподатковуваного доходу платникаподаткудоходів, отриманихвід продажу власноїсільгосппродукції. Оригіналдовідкизберігається у власникатакоїпродукціїпротягом 3 років з датизакінченняїїдії.

Порядок видачідовідки про наявність у фізичної особи земельнихділянок та її форму затверджено наказом МіндоходівУкраїнивід 17.01.2014 № 32.

Отже, якщо при продажу фізичною особою - платником податку власної сільськогосподарської продукції дотримуються вищезазначені вимоги, зокрема такий платник надає підприємству, що закуповує сільгосппродукцію і є податковим агентом щодо цих доходів, копію чинної та належно складеної Довідки №3ДФ, та інформація, яка зазначена в цій Довідці, свідчить про наявність підстав для неоподаткування, то підприємство-покупець не утримує податок на доходи.Але такепідприємствозобов’язаневідобразити доходи у Податковомурозрахунку № 1ДФ за ознакою доходу «148».

У разінедотриманняплатникомподатку при продажу сільськогосподарськоїпродукціївищезазначенихвимог, наприклад, якщорозміриземельнихділянокперевищуютьнорми, встановленіЗемельним кодексом, аботакийплатник не надавпідприємству-покупцюкопіюДовідки №3ДФ, абонадавїї з порушенням умов, то доходи від такого продажу оподатковуютьсяподатковим агентом на загальнихпідставах за ставкою 18% з відображенням у Податковомурозрахунку 1ДФ за ознакою доходу 127 «Інші доходи».

Підпунктом 161 підрозділу 10 розділу XX «Перехідніположення» ПКУтимчасово, до набраннячинностірішеннямВерховної Ради України про завершенняреформиЗбройних Сил України, встановленовійськовийзбір.Ставка збору становить 1,5 % об’єктаоподаткування.

Отже, податковий агент, у разінедотриманняплатникомподаткувимог при продажу сільськогосподарськоїпродукції, крім 18% ПДФО, маєутримати і перерахувати до бюджету 1,5% військовогозбору.

Покровсько-Добропільске управління

ГУ ДФС у Донецькій області

 

 

Категория: Другие новости | Просмотров: 360 | Добавил: Редакция | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Вход на сайт

Поиск

Календарь

«  Липень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архив записей

Друзья сайта

  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz