Категории раздела

Бизнес [41]
Здоровье [6]
Житейские истории [15]
История современности [15]
Культура [31]
Образование [25]
Общество [138]
Спорт [7]
Экономика [53]
Другие новости [1979]
Депутатская деятельность [7]
Правопорядок [57]
Духовная жизнь [6]
Официальные документы [62]

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всього відповідей: 81

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Главная » 2018 » Червень » 20 » ДФС інформує
10:33
ДФС інформує

Тема особистого прийому в Шахівсікій сільській раді – оподаткування доходів від реалізації сільськогосподарської продукції

19 червня 2018 року перший заступник начальника Іван Якунін провів особистий прийом громадян Шахівської територіальної громади. Громадяни звертались з питання оподаткування доходів від реалізації власної сільськогосподарської продукції.

В ході прийому платникам були надані грунтовні роз’яснення на запитання, а саме Іван Якунін роз’яснив, що порядок оподаткування доходів податком на доходи фізичних осіб, у тому числі від реалізації власної сільськогосподарської продукції, регламентується р.ІV Податкового кодексу України. Не оподатковуються доходи фізичних осіб, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України для ведення:

– садівництва та/або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва. При цьому якщо власник сільськогосподарської продукції має ще земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), але не використовує їх (здає в оренду або обслуговує), отримані ним доходи від продажу сільськогосподарської продукції не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

– особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари. При цьому розмір земельних ділянок, зазначених в абзаці другому цього підпункту, а також розмір виділених в натурі (на місцевості) земельних часток (паїв), які не використовуються (здаються в оренду, обслуговуються), не враховуються. У разі перевищення розміру площі земельних ділянок більше 2 гектар, дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах (за ставками – ПДФО 18 % і військовим збором – 1,5 %).

Разом з тим, господарська діяльність, що здійснюється для досягнення економічних і соціальних результатів та з метою одержання прибутку, є підприємництвом, а суб’єкти підприємництва - підприємцями. Відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» така діяльність підлягає державній реєстрації.

Серед товарних форм ведення сільськогосподарського виробництва земельне законодавство визначає фермерські господарства та сільськогосподарські кооперативи. Правовий режим використання земельних ділянок за такими формами товарного сільськогосподарського виробництва окрім ЗК визначається спеціальними законами – Законом України «Про фермерські господарства» та Законом України «Про сільськогосподарську кооперацію».

У разі здійснення господарської діяльності самостійно – громадяни зобов’язані провести державну реєстрацію підприємницької діяльності у встановленому законодавством порядку.

У фізичних осіб - підприємців існує 2 системи оподаткування: спрощена та загальна система оподаткування. Відповідно до ст. 291 ПКУ платники з цім видом діяльності можуть обрати спрощену систему оподаткування на другій або третій групі.

Відповідно до ст. 293 ПКУ:

- ставка податку на другій групі встановлюється у відсотках (фіксована ставка) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року. Фіксована ставка єдиного податку встановлюється сільськими, селищними, міськими радами та об'єднаними територіальними громадами з розрахунку на календарний місяць, тобто до 20 відсотків розміру мінімальної заробітної плати - у 2018році це складає 744,60грн. (3723,00грн. х 20%=744,60);

- відсоткова ставка для платників третьої групи встановлюється у розмірі 5 відсотків від отриманого доходу.

Якщо платник податків обрав загальну систему оподаткування, то згідно ст. 167 ПКУ ставка податку на доходи фізичних осіб складає 18 % від чистого річного оподаткованого доходу та 1,5 % - військовий збір.

Крім того, фізичні особи - підприємці нараховують єдиний соціальний внесок на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування". При цьому сума єдиного внеску, у місяць, не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску, а саме - 22% або 819,06грн. від мінімальної заробітної плати (3723,00грн. х 22%=819,06грн).

 

Добропільська ОДПІ ГУ ДФС у Донецькій області

 

Категория: Другие новости | Просмотров: 308 | Добавил: Редакция | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Вход на сайт

Поиск

Календарь

«  Червень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архив записей

Друзья сайта

  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz