Категории раздела

Бизнес [41]
Здоровье [6]
Житейские истории [15]
История современности [15]
Культура [31]
Образование [25]
Общество [138]
Спорт [7]
Экономика [53]
Другие новости [1979]
Депутатская деятельность [7]
Правопорядок [57]
Духовная жизнь [6]
Официальные документы [62]

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всього відповідей: 81

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Главная » 2016 » Листопад » 23 » Державна виконавча служба інформує
16:46
Державна виконавча служба інформує

Змінились правила виконання судових рішень

 

З 5 жовтня 2016 року набрав чинності новий Закону України «Про виконавче провадження». В зв’язку із цим актуальну інформацію про основні правила примусового виконання рішень судів та інших органів надає Олександрівський районний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Донецькій області.

 

Необхідність істотного підвищення ефективності виконавчого провадження в Україні назріла давно. З прийняттям нових Законів «Про виконавче провадження» та "Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів", ефективність виконавчого провадження повинна підвищитися, а відповідальність боржників – посилитися. Наскільки саме - покаже практика. Поки що можна відзначити, що внесена низка важливих змін у процес виконавчого провадження.

Примусове виконання рішень на території України здійснюють державні виконавці, які працюють в районних, міських, міськрайонних відділах державної виконавчої служби. Такі відділи входять до складу Головних територіальних управлінь юстиції в областях. Наприклад, в Донецькій області на теперішній час здійснюють діяльність п’ятдесят три відділи державної виконавчої служби.

З прийняттям Закону "Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів" в нашій країні запроваджено інститут приватних виконавців, визначено їх правовий статус, врегульована процедура набуття та зупинення права на здійснення відповідної діяльності.

Місце примусового виконання рішень не змінилось. Як і раніше виконавчі документи пред’являються  на виконання до відділу державної виконавчої служби за місцем проживання, перебування, роботи боржника або за місцем знаходження його майна. Коли фактично начнуть працювати приватні виконавці, у стягувачів з’явиться право вибору: звернутись до державного чи до приватного виконавця.

Чи можливо добровільно виконати рішення, якщо стягувач вже звернувся до державного виконавця?

Серед важливих новел законодавства про примусове виконання рішень є відсутність строку самостійного, або добровільного виконання для боржника. Якщо раніше державний виконавець надавав можливість боржнику все ж таки  добровільно виконати рішення і уникнути таким чином сплати виконавчого збору, то тепер примусове виконання розпочинається з моменту пред’явлення виконавчого документа із вжиттям всіх передбачених законом заходів. Це нововведення можна назвати цілком логічним, адже у боржника була можливість врегулювати всі питання щодо погашення заборгованості до моменту пред’явлення документу на примусове виконання.

Разом з відкриттям виконавчого провадження з боржника стягується виконавчий збір в розмірі 10 відсотків суми, що підлягає стягненню. Такий збір є важелем впливу на боржника, який змушує його замислитися «чи варто доводити справу до примусового виконання», оскільки в цьому разі його борг збільшується. Так, наприклад, якщо сума боргу на користь фізичної особи становить 50 тисяч гривень, то після відкриття виконавчого провадження боржник буде зобов’язаний сплатити вже 50 тисяч гривень боргу та 5 тисяч виконавчого збору. Крім того підлягають оплаті боржником і понесені витрати на проведення виконавчих дій.

Ще однією новацією є обов’язок боржника подати декларацію про свої доходи та майно в п’ятиденний термін з дня відкриття виконавчого провадження. За ненадання таких даних передбачена адміністративна відповідальність.

Заступник начальника

Олександрівського РВ ДВС                              Павленко Л.В.

Категория: Другие новости | Просмотров: 382 | Добавил: Редакция | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Вход на сайт

Поиск

Календарь

«  Листопад 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Архив записей

Друзья сайта

  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz