Категории раздела

Бизнес [41]
Здоровье [6]
Житейские истории [15]
История современности [15]
Культура [31]
Образование [25]
Общество [138]
Спорт [7]
Экономика [53]
Другие новости [1979]
Депутатская деятельность [7]
Правопорядок [57]
Духовная жизнь [6]
Официальные документы [62]

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всього відповідей: 81

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Главная » 2018 » Червень » 18 » Департамент інформаційної та внутрішньої політики Донецької облдержадміністрації
10:04
Департамент інформаційної та внутрішньої політики Донецької облдержадміністрації

Людмила Романенко, заступник директора Департаменту соціального захисту населення

Що таке «прозорий соціальний офіс»?

Прозорий – це не випадкове слово, бо він прозорий для людей та передбачає вікна, двері та кімнати (як ми бачили у Вінниці, Харкові) зі скла. І людина коли заходить, вона не бачить зачинених кабінетів, окремо сидячих фахівців. Вона бачить великі зали, місця, де вона може відпочивати, а за прозорим склом видно людину, що реалізує її потреби. «Прозорий соціальний офіс» – це не нове. В нашому проекті це модернізоване, технічно переоснащене управління соціального захисту. Ви всі знаєте, що у нас на території Донецької області зараз працює 30 управлінь захисту населення. Ці приміщення вже стали технічно відсталими – якісь треба було вже давно ремонтувати, інші стали несучасними. Тому проект «прозорий соціальний офіс» повинен привести всі наші управління соціального захисту населення до технічно модернізованих нових закладів.

На сьогодні ми маємо майже 1 млн 300 тис отримувачів соціальних послуг серед населення. На теперішній час в реалізації проекту щодо створення «соціального офісу»як самостійної установи, у нас беруть 8 міст та районів області – Дружківка, Мирноград, Авдіївка, Слов′янськ, Бахмут, Мар′їнський, Слов′янський, Мангушський райони. «Соціальний офіс» планують відкрити на базі ЦНАПів – Маріуполь, Вугледар, Костянтинівка, Покровськ та у 4 ОТГ – Соледарська, Миколаївська, Черкаська, Шахівська. Розміщення цих «соціальних офісів» буде на території існуючих будівель управлінь соціального захисту. На створення декількох офісів у наших містах та районах ми отримали державну підтримку. За допомогою департаменту соціального захисту у співпраці з Міністерством соціальної політики, міста Дружківка, Мирноград, Слов′янськ, Бахмут включені до переліку міст обласного значення, які мають намір створити функціональні центри, у тому числі прозорі офіси. На це вони отримали гроші – 58 мільйонів гривень. Ці кошти вже направлені до міст обласного значення і там вже розпочаті роботи.

Ми мріємо про це, і наша область згідна створити такий офіс. Я сподіваюсь, що вже найближчим часом ми можемо відкрити ці соціальні офіси – технічно оснащені, з електронними чергами, комфортними умовами перебування.

Я працюватиме соціальний офіс у Миколаївській ОТГ?

Соціальний офіс – це структура, куди приходить людина, приносить документи на отримання всіх послуг, які вона може отримати в управління соціального захисту населення. До цього Миколаївська громада була відокремлена від частини району і користувалася послугами району. А зараз це самостійна громада, там самостійний офіс, і майже всі документи приймаються там (надання субсидій, питання ВПО, виплати малозабезпеченим, виплати за дитину).

Чи буде відкрито «прозорий соціальний офіс» у Краматорську?

Це питання до міської ради. Якби Краматорськ на момент отримання державної субсидії визначився з будівлею, в якій буде розташовано соціальний офіс, то ті гроші, що пішли з обласного бюджету на 4 міста, були б надані і Краматорську. Але Краматорськ не визначився.

Олег Климович, заступник директора Донецького обласного центру зайнятості

Ситуація на ринку праці в Донецькій області та сучасні сервіси Служби зайнятості

З початку 2018 року послугами обласної Служби зайнятості скористалися 32,6 тисяч осіб. Загальна кількість наданих роботодавцями вакансій до Служби зайнятості склала 16,1 тис осіб, з яких укомплектовано 12,2 тис, що складає 72,4%. Середній розмір допомоги по безробіттю склав майже 2600 гривень. Водночас, за сприяння Служби зайнятості спочатку 2018 року працевлаштовано 12,5 тис осіб, майже 38% громадян працевлаштовані до набуття статусу безробітного. З компенсацією роботодавцями сум єдиного внеску працевлаштовано 410 осіб, з компенсацією роботодавцями компенсації за працевлаштованих ВПО на умовах строкових договорів – 200 безробітних. Участь в громадських роботах та інших роботах тимчасового характеру станом на 1 червня приймали участь близько 8,7 тис осіб, проходили професійне навчання 4,9 тис осіб. Фахівцями обласної служби зайнятості розроблено та впроваджено ряд інновацій, які вже стали візитною карткою Донецької обласної служби зайнятості – це відео резюме та скайп-бесіди, відео вакансії та відео презентації навчальних закладів, центри розвитку підприємництва, запровадження професійного навчання безробітних з елементами дистанційної форми навчання. Насамперед, такі інновації надали можливість в першу чергу збільшити кількість роботодавців на 20%, які співпрацюють з обласною Службою зайнятості та збільшити кількість вакансій. Станом на початок червня, в обласному Центрі зайнятості налічувалося близько 2 тис актуальних вакансій. Стосовно працевлаштування безробітних, то цей показник складає 12,6 тис осіб, що є на 10% менше, ніж на відповідну дату у минулому році. Фахівцями обласної Служби зайнятості розроблено та впроваджено вже 3 мобільних додатки. Перший додаток – «Центр розвитку підприємництва», який дозволяє оперативно отримати будь-яку практичну інформацію щодо відкриття власної справи, переглянути актуальну нормативно – правову базу. Другий додаток на платформі Андроїд – «Центр професійної орієнтації», який надає можливість безкоштовно пройти тестування, зануритися у світ професій, визначитися з навчальним закладом, у електронному режимі звернутися до фахівця міського або районного центру зайнятості. Ну і третій додаток, який був презентований лише минулого тижня – «Довідник послуг та пільг учаснику АТО», який містить інформацію про пільги, реабілітацію, працевлаштування та відкриття власної справи, правову допомогу.

Рівень безробіття населення та найбільш затребувані професії на ринку праці

Зайнятість населення складає 734-735 тис осіб, безробітне населення – 125 тис осіб. Рівень безробіття за методологією МОП – 14,6% на 2017 рік. Професії, за якими спостерігається дефіцит кадрів – електромонтер з ремонту електроустаткування, робітник на лісокультурних роботах, слюсар- ремонтник, слюсар із складання металевих конструкцій, машиніст- підземник, гірник підземний, сестра медична. Найбільш оплачуваними професіями, за якими є наразі вакансії, є водолаз, токар (близько 15 тис гривень), механік дільниці, головний інженер, електромонтер (близько 10 тис. грн).

 

Наталія Рад , директор Головного управління Пенсійного Фонду України в Донецькій області

Актуальні питання пенсійного забезпечення в Донецькій області

Загалом на обліку в управлінні Пенсійного Фонду області знаходиться 1,1 млн пенсіонерів. 485 тисяч – це пенсіонери –ВПО. Нарахування та виплата пенсій здійснюється своєчасно і в повному обсязі. Відповідно до діючого законодавства, термін виплати пенсій – з 4 по 25 число поточного місяця. Нас очікує перерахунок пенсій, який відбудеться станом на 1 липня поточного року. Він був анонсований та передбачений Законом України, пов′язаний із зростанням соціальних стандартів. Чи всім пенсіонерам буде перераховуватися розмір пенсійних виплат? Пенсійні справи будуть переглядатися без виключень, але підпадати під цей перерахунок пенсій будуть ті пенсійні виплати, які зараз здійснюються в межах мінімальної пенсії. Тобто, якщо зростає мінімальний рівень, то й зростає мінімальна пенсія. Також припадають під ці виплати, які рахуються від мінімального розміру пенсії. Тому, як правило, після перерахунку пенсій розмір збільшується переважно з 1373 грн до 1434 грн. Наприкінці року також очікується перерахунок пенсій, а саме мінімальної до 1497 гривень. Це також буде масовий перерахунок, який буде здійснюватися по такому алгоритму, як вже було зазначено.

Особливості виплати пенсій ВПО

Виплати ВПО нічим не відрізнялися від тих виплат, що ми робили іншим пенсіонерам. На цю виплату мають право всі без виключення пенсіонери, які станом на цей виплатний період виконали всі вимоги діючого законодавства. У нас 485 тис. внутрішньо переміщених пенсіонерів, травневі виплати отримали 204 тис осіб. Що стосується червня місяця, виплати фінансуються чітко за графіком.

Яка схема отримання заборгованості по виплаті пенсій ВПО, які переїхали з окупованих територій?

Якщо людина переїхала з тимчасово непідконтрольної території і звертається за виплатою пенсії, то їй відновлюється виплата пенсій з поточного місяця, а решта розбивається за графіком. До останнього часу ми виплачували всі пенсії.

Перспективи запровадження накопичувальної системи Пенсійного фонду

В органах Пенсійного фонду ще з 2004 року, коли був прийнятий закон про «Загальнообов′язкове пенсійне страхування», в ньому було закладено основи і принципи другого рівня – це накопичувальна система. У нас для неї зроблено всі передумови, основна і головна – це Державний реєстр застрахованих осіб. Основне, щоб ця система працювала, а люди мають бути готові до запровадження накопичувальної системи.

 

 

 

Категория: Другие новости | Просмотров: 346 | Добавил: Редакция | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:

Вход на сайт

Поиск

Календарь

«  Червень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Архив записей

Друзья сайта

  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz